Venloos raadslid Ali Oruç uit fractie EENLokaal

Print
Venloos raadslid Ali Oruç uit fractie EENLokaal

Afbeelding: Laurens Eggen

EENLokaal in Venlo kon niet verder met Ali Oruç. Sinds april is het raadslid in opspraak.

Ali Oruç is uit de fractie van coalitiepartij EENLokaal in Venlo. Onduidelijk is of Oruç zelf is opgestapt. Zeker is dat de leden van de fractie niet met hem verder wilden. Ook stond EENLokaal onder druk van zijn coalitiepartners. SP, PvdA, 50Plus en GroenLinks hadden gevraagd om in te grijpen.

De fractie laat in een verklaring weten dat het besluit in ‘goed onderling overleg’ met Oruç is genomen en dat hij daar zelf ook achter staat. Oruç wilde gisteravond niet reageren.

Corrupt
Directe aanleiding voor het overleg donderdagavond was volgens EENLokaal een bericht dat Oruç maandag op Facebook plaatste waarin hij CDA en VVD corrupt noemde. De fractie zit al sinds eind april met de kwestie-Oruç in de maag. Toen werd bekend dat de Venlonaar door justitie verdacht wordt van fraude en witwassen. Eind juli schreef De Limburger dat Oruç geld verdient met het huisvesten van arbeidsmigranten onder schrale omstandigheden. Maandag bleek dat in panden van Oruç in de gemeente Venlo sprake was en is van overbewoning, er verbouwd werd zonder vergunning en brandveiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd.

Fractievoorzitter Luud Pieko van EENLokaal zegt dat hij niet weet of Oruç zijn zetel inlevert of zelfstandig verder gaat. "Dat is aan hem”, aldus Pieko. "Momenteel bestaat EENLokaal uit zes in plaats van zeven raadsleden.” Zonder Oruç heeft de coalitie nog maar een meerderheid van één zetel.

Failliet
Het Facebookbericht van Oruç verscheen maandag als reactie op een bericht over ruimtegebrek bij islamitische basisschool Al Andalous in Venlo. Oruç noemde dit "weer typisch een voorbeeld hoe de corrupte CDA en VVD met UW geld zijn omgegaan”. Ook schreef het raadslid dat de genoemde partijen Venlo failliet hebben laten gaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →