Klimaatverandering: kleine kans op drinkwatertekort in Limburg

Print
Klimaatverandering: kleine kans op drinkwatertekort in Limburg

Afbeelding: Istock

Als de klimaatverandering in dit tempo doorzet, kan een toenemend watergebruik in de avonduren in de toekomst leiden tot een drinkwater­tekort.

Dat bevestigt afdelingshoofd Onderzoek en Advies Lianne van Oord van drinkwaterbedrijf WML. "Zes jaar geleden was de vraag of er genoeg drinkwater is, geen thema. Nu staat de vraag hoe we een tekort kunnen voorkomen, wel degelijk op de agenda."

Problematisch
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vorig jaar de ontwikkeling van de Nederlandse drinkwatervraag in kaart gebracht. De marges bleken groot: het leidde tot uiteenlopende toekomstscenario’s, waarin omstreeks 2040 15 procent minder tot 30 procent meer drinkwater wordt gebruikt dan nu.

Als de bevolkingsgroei en de economische groei doorzetten, in combinatie met het opwarmende klimaat, kan het ­drinkwatergebruik problematisch worden.

Watertekort
In de recente, langdurig droge pe­riode werd in de avonduren zo’n 40 procent meer water gebruikt om vaker te douchen of de tuin te sproeien. Het is dus niet ondenkbaar dat door het piekgebruik in de toekomst in langdurig droge periodes een tijdelijk drinkwatertekort ontstaat.

Of in Limburg omstreeks 2040 ook 30 procent meer water zal worden gebruikt, is de vraag, zegt Van Oord. Deze provincie heeft immers een krimpende bevolking. WML heeft het voordeel dat in Limburg zowel rivierwater als grondwater wordt gebruikt voor het drinkwater.

Back-up
Er zijn daarmee back-ups beschikbaar als zich problemen voordoen bij een van de bronnen. Van langdurig droge zomers heeft WML daardoor minder last dan waterbedrijven in andere provincies.

Het waterbedrijf probeert drinkwaterproblemen te voorkomen door de wingebieden te beschermen en op de lange termijn eventueel andere bronnen te gebruiken. Al zijn er voor dat laatste nu geen concrete plannen.