Beslissende dag voor 200 vmbo-leerlingen Maastricht

Print
Beslissende dag voor 200 vmbo-leerlingen Maastricht

Afbeelding: ANP/Piroschka van de Wouw

Zo'n tweehonderd leerlingen van VMBO Maastricht horen vrijdagmiddag of ze hun diploma kunnen ophalen. Ze moesten vorige week toetsen over doen omdat hun eindexamens eerder waren afgekeurd.

De leerlingen worden vrijdagmiddag tussen twee en vier uur gebeld door de school, aldus de woordvoerder van de school Paul 't Lam.

Eerder dit jaar haalde de onderwijsinspectie een streep door 354 eindexamens van de school. Dit in verband met onvolkomenheden bij het afnemen van eerdere toetsen en de administratie daarvan. Dit besluit werd later door de minister van Onderwijs, Arie Slob, weer teruggedraaid zodat de scholieren in staat werden gesteld om dit jaar alsnog hun vmbo-diploma te halen. 

Zomerschool
Per leerling werd vastgesteld wat opnieuw moest. Tijdens een speciale Zomerschool eerder deze maand konden de leerlingen hun kennis bijspijkeren.

Herexamens
In totaal 229 leerlingen gaven zich op voor de herexamens vorige week, maar ongeveer tweehonderd kwamen daadwerkelijk opdagen.

Voor de resterende negentig leerlingen die niet in de zomer al hun toetsen konden of wilden inhalen, wordt later in het jaar nog een ‘herfstschool’ georganiseerd waarna ook zij hun hersteltoetsen kunnen maken.  Nog tot januari 2019 zijn de gemaakte eindexamens geldig. 

Van de 354 leerlingen van wie de examens waren afgekeurd, blijken er 22 hoe dan ook gezakt. In juli vond de eerste ronde hersteltoetsen al plaats en werd een nieuw pta ingevoerd. Toen bleken 42 leerlingen alsnog geslaagd.