Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Dit artikel is voor abonnees. Verder lezen?

Het geheim van de kunst die sushi heet

Afbeelding: iStock

Eerst had elk dorp een Chinees, toen kwam het wokparadijs en nu is sushi de trend. 2,5 uur eten tot je erbij neervalt, decadent in een Japans restaurant of op een sushifestival zoals dit weekend bij festival JOY in Maastricht. Hoe Aziatisch is de sushi zoals we hem hier kennen eigenlijk nog?

Rauwe vis met zure rijst. Dertig jaar geleden griezelden de meeste Nederlands alleen al van het idee. Toen het Japanse gerecht in ons land haar intrede deed, was sushi bijna hogere cultuur, alleen weggelegd voor fijnproevers. Al snel werd het als all-you-can-eat-concept geserveerd: onbeperkt eten voor een vaste prijs. De drempel was weg en sushi kwam binnen handbereik. Zo werd sushi een hit. Een all-you-can-eat-hit. Om de carnivoren ook tevreden te stellen, kwamen er kippenvleugels, biefspiesjes ...