Amsterdam CS ontruimd na schoten en steekpartij

Print
Amsterdam CS ontruimd na schoten en steekpartij

Afbeelding: ANP

De politie heeft op station Amsterdam Centraal een verdachte neergeschoten die betrokken was bij een steekincident. Bij het incident raakten, naast de verdachte, ook twee andere mensen gewond. Zij zijn net als de verdachte naar het ziekenhuis gebracht.

De politie is bezig met een onderzoek en daarbij 'worden alle scenario's opengehouden'.

De politie heeft vlak na het neerschieten van de verdachte van een steekpartij op Amsterdam CS de rugzak onderzocht die deze man bij zich had. Volgens een woordvoerder van de politie is uit dat onderzoek gebleken dat de verdachte geen verdachte spullen in de tas had zitten.

Het onderzoek naar de rugzak was voor de politie reden een aanzienlijk deel van het station af te zetten.Gevraagd naar de toedracht, stelt de woordvoerder dat de politie vooralsnog alle scenario's openhoudt in afwachting van verder onderzoek. Ook een mogelijk terroristisch motief wordt bij dat onderzoek betrokken.

Tumult
Volgens de woordvoerder liep de man in de westbuis van het CS. "Er is op enig moment tumult ontstaan. Daarbij heeft deze man twee mensen gestoken. Vervolgens liep hij weg, met het mes in zijn hand. De politiemensen hebben hem daarop neergeschoten."

De verdachte is gewond geraakt, afgevoerd naar een ziekenhuis en aangehouden. Ook de slachtoffers van het steekincident worden in een ziekenhuis behandeld. Hun verwondingen lijken mee te vallen.

Volgens Richard Snelders, eigenaar van een bloemenzaak op CS, kwam er een jongen met een bebloede hand zijn zaak in. Hij was waarschijnlijk neergestoken. In de hal zag Snelders nog een bebloede man liggen.

Neergeschoten
Even verderop voor de Hema lag volgens Snelders de waarschijnlijk neergeschoten dader. Hij werd onder schot gehouden, terwijl de agenten 'liggen blijven' schreeuwden. Snelders spreekt van een paniekerige situatie. "Ik dacht meteen aan terreur.''

Het treinverkeer werd enige tijd gestaakt, maar is inmiddels weer opgestart, meldt de NS. Wel rijden er nog minder treinen en moeten reizigers rekening houden met vertraging. Ook het tramverkeer op het Stationsplein werd als gevolg van het incident stilgelegd.  De trams rijden inmiddels weer.

Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) is op de hoogte gebracht. "Het is mij bekend dat het gespeeld heeft zojuist.'' Hij wil niet ingaan op de vraag of het gaat om een terroristische aanslag. Ook burgemeester Femke Halsema is inmiddels op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen en wacht het politieonderzoek af.

Rijksrecherche
Zoals gebruikelijk verricht de Rijksrecherche het onderzoek naar het schieten door de politieagent. Het onderzoeksteam van de politie roept mensen die getuige zijn geweest van het incident of beelden hebben gemaakt op om contact op te nemen met het onderzoeksteam via 0900-8844.