Schinnense hoofdverdachte van moord op politieman Spa langer vast

Schinnenaar Yvo T. (36), de hoofdverdachte van de moord op een politieman in Spa, blijft een maand langer in voorarrest.

Marianne Slegers

Dit heeft de raadkamer van Verviers vrijdag besloten, meldt een van zijn twee Belgische advocaten, Diëgo Smessaert.

GevangenisYvo T. zit vast in de Luikse Lantingegevangenis op verdenking van het doodschieten van politie-inspecteur Amaury Delrez in het Belgische Spa afgelopen zaterdagnacht. Ook wordt hij verdacht van een poging tot moord op een andere politieagent.

Lees ook: Beelden opgedoken na schietpartij Spa

Volgens persbureau Belga zou hij één keer op Delrez en vier keer richting diens collega hebben geschoten. Volgens Smessaert toont het huidige dossier niet aan dat Yvo T. ook daadwerkelijk degene is geweest die het wapen heeft getrokken. "Het ligt voor de hand dat de onderzoeksrechter nu meerdere onderzoeksvragen gaat uitzetten. Veel is nog onduidelijk."

WapenKort voor de moord op de politie-inspecteur waren Yvo T., zijn broer Cyril T. en Mark V. -een vriend van de twee broers- de toegang geweigerd tot het Havana Café in het centrum van Spa. De drie waren volgens bronnen dronken en onder invloed van drugs.

Lees ook: Vriend hoofdverdachte Spa: Yvo T. wordt al jaren behandeld voor depressie

Yvo T. zou daar zijn wapen hebben laten zien. Hierop werd de politie gealarmeerd. Toen agenten vervolgens de taxi wilden controleren waar de drie Limburgers in zaten, zou Yvo T. uitgestapt zijn en de Belgische politie-inspecteur Delrez door het hoofd hebben geschoten.

MedeverdachtenHet openbaar ministerie in Amsterdam bepaalde donderdag dat Cyril T. en Mark V., die medeverdacht worden van betrokkenheid bij de schietpartij in Spa voorlopig vast blijven zitten.

De twee zitten in zogenaamde overleveringsdetentie. Binnen negentig dagen moet een rechter beslissen of ze worden uitgeleverd aan België die daarom heeft gevraagd. Volgende week vrijdag neemt de rechtbank Amsterdam een besluit over de uitlevering van Cyril T. en Mark V.

GetuigenBronnen die betrokken zijn bij het dossier melden dat het nog niet duidelijk is of er vijf of zes personen in de taxi zaten. Twee mensen die, naar eigen zeggen, toevallig ook in de taxi zaten tijdens de gebeurtenissen en niks met de feiten te maken hebben, meldden zich eerder deze week al bij het Luikse parket.

Yvo T. is inmiddels meerdere keren verhoord. Hij zegt zich niets te kunnen herinneren van de schietpartij en beroept zich op zijn zwijgrecht. Zijn andere raadsman, Renaud Molders-Pierre zei tegen de Franstalige zender RTL: "We waren erg verbaasd dat we uiteindelijk via het televisienieuws de meest belangrijke informatie kregen over de schietpartij. De pers is duidelijk beter op de hoogte van het dossier dan de verschillende juridische actoren."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal