Themapark voor bessen: Berry Briljant

Print
Themapark voor bessen: Berry Briljant

Afbeelding: Stefan Koopmans

Horst - Aardbeienland in Horst krijgt een nieuwe toekomst als Berry Briljant. Zondag gaat baas en bedenker Hay Soberjé met pensioen. Zijn Aardbeienland krijgt er straks bessen bij.

Aardbeienland in Horst in 2025. Dat is een kennis- en educatiecentrum voor en door de Noord-Limburgse zachtfruitsector die het hele jaar geopend zal zijn. Een plek ook, waar schoolklassen in de herfst- en wintermaanden les krijgen over gezonde voeding.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er nuttig werk verrichten, bijvoorbeeld in een ultramoderne kas van de toekomst. Of in de jamfabriek, waar allerlei (nieuw ontwikkelde) soorten Berry Briljant-bessen worden verwerkt tot verse streekproducten die Noord-Limburgse horecaondernemers vol trots op hun menukaart zetten. Zo gaat het Aardbeienland van de toekomst er volgens de stichting Berry Promotions ongeveer uitzien. Zover is het nog niet. De kas en de jamfabriek moeten eerst nog gebouwd worden.

Superfoods
De stichting neemt het themapark over van Hay Soberjé die met pensioen gaat. De aardbei blijft natuurlijk een centrale plek houden in het park, maar de vrucht heeft het rijk straks niet meer alleen. Er wordt ook ruimte gemaakt voor superfoods als de blauwe en rode bes, de braam en de framboos.

"Aanvankelijk was het onze bedoeling om enkel een nieuwe ondernemer voor Aardbeienland te vinden. Maar uiteindelijk hebben we besloten om van deze Horster parel een kennis- en expertisecentrum te maken. Niet alleen voor aardbeien, maar voor alle soorten bessen, want hier in de regio zitten veel bedrijven die zich met de teelt en het veredelen van zachtfruit bezighouden”, vertelt Jan Janssen van Berry Promotions.

Gezinnen
Uiteraard zal Aardbeienland - onduidelijk is of die naam plaats moet maken voor Berry Briljant, een uiting die meer op alle bessensoorten slaat - niet helemaal op de schop gaan. Janssen: "Veel van het huidige themapark zal blijven bestaan. Gezinnen met kinderen die Aardbeienland bezoeken als we straks in april 2019 weer als vanouds open gaan, zullen in eerste instantie niet veel veranderingen zien. Hooguit staan er dan ook bessen en is de kas vernieuwd.” Berry Briljant neemt de tijd voor zijn toekomstdroom.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen