Bestrijding van Aziatische tijgermug uitgebreid

Print
Bestrijding van Aziatische tijgermug uitgebreid

Afbeelding: AD/Jos Claassen

De bestrijding van de Aziatische tijgermug in de Weerter wijk Leuken is uitgebreid. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag laten weten.

De NVWA gaat over tot intensivering van de bestrijding van deze exotische mug nu het insect zich volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en - bestrijding (ECDC) voor het eerst permanent heeft gevestigd in ons land.

Het gaat daarbij om het Weerter industriegebied Leuken-Noord en omgeving, bevestigt de NVWA. De Aziatische tijgermug dook al eerder op in Weert, maar toen was er geen sprake van permanente vestiging. Muggenexpert Bart Knols vindt het alarmerend dat de volgens hem gevaarlijke mug nu ook voor het eerst heeft overwinterd en zich heeft voortgeplant.

Knokkelkoorts
Knols beschouwt de tijgermug als gevaarlijk omdat deze mug wel twintig voor een deel levensbedreigende ziektes als het zika-virus en dengue of knokkelkoorts kan overbrengen op de mens. Hij heeft er samen met het Platform Invasieve Exoten voor gepleit om het leger in te zetten om de tijgermug weg te krijgen uit Weert en zo verdere verspreiding in het land tegen te gaan.

Niet nodig
Volgens de NVWA is inzet van het leger niet nodig. De instantie die is belast met de bestrijding van deze mug stelt dat het genoeg vakbekwame mensen in dienst heeft om zelf de klus te klaren. In de ogen van Knols is het gegeven dat de tijgermug zich nu voor het eerst hier heeft gevestigd het bewijs dat de aanpak van de NVWA niet doeltreffend genoeg is.

De NVWA heeft in Leuken muggenvallen geplaatst en inspecteert verder mogelijke broedplaatsen van de mug. De vallen worden elke week gecontroleerd. Met het plaatsen van vallen en het bestrijden van de muggen gaat de instantie door tot het einde van het muggenseizoen, rond eind oktober.

Inspectie
De medewerkers van de NVWA gebruiken onder meer larvaciden om de dieren te bestrijden. Als er daarna alsnog tijgermuggen op bezochte plekken worden aangetroffen dan voert de NVWA een inspectie uit bij alle adressen in de omgeving en volgt zo nodig verdere bestrijding.

Bij de aanpak in Weert schakelt de NVWA ook de hulp van het publiek in. In een straal van 500 meter rond een broedplaats van de tijgermug krijgen mensen het verzoek om mogelijke broedplaatsen te verwijderen. De tijgermug legt eit­jes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Ook water in gebruikte autobanden, dakgoten en regentonnen gelden volgens de instantie als een geschikte broedplaats. De tijgermug dook de afgelopen jaren vaker op in de buurt van importeurs van gebruikte autobanden, geeft de NVWA aan.