Aanleg N280 bij Leudal valt fors duurder uit

Print
Aanleg N280 bij Leudal valt fors duurder uit

Afbeelding: theimagineers.com

Haelen - De reconstructie van de N280 bij Leudal dreigt miljoenen euro's duurder uit te vallen. Dit heeft als uiterste consequentie dat in het ontwerp moet worden geschrapt.

Dat zegt gedeputeerde Eric Geurts. Hij heeft het over een overschrijding die "tegen de zes miljoen aan zit". Welke onderdelen precies duurder uitvallen, kan hij niet zeggen. 

Pijn en moeite
Voor het project is 75 miljoen euro gereserveerd. Dat is exclusief een nieuwe brug over het kanaal bij Kelpen-Oler. De gemeenteraad van Leudal stemde in het verleden tegen het plan omdat de weg te dicht bij de dorpskern van Baexem komt te liggen.

Met pijn en moeite besloot de raad vorig jaar toch 3,8 miljoen mee te betalen, op voorwaarde dat al dit geld alleen naar extra’s gaat waar de inwoners langs de weg baat bij hebben zoals fietstunnels, een rotonde, aansluitingen en een viaduct.

Besparingen
Nu het plan verder uitgewerkt is, begint het er op te lijken dat de provincie het met het huidige budget niet gaat redden, zegt Geurts. Op dit moment wordt onderzocht of er bespaard kan worden op het ontwerp.

Op de vraag of dit betekent dat extra’s zoals tunnels en aansluitingen weer worden geschrapt, zegt Geurts dat dit niet de intentie is. "Maar het kan wel een gevolg zijn."

Roermond
Een andere optie is om de meevaller van zes miljoen bij de aanbesteding van de N280 Roermond over te hevelen naar Leudal. Maar tegelijkertijd houdt de provincie die miljoenen graag achter de hand voor onvoorziene omstandigheden bij die klus.

De kans dat ook de aanbesteding in Leudal een stuk goedkoper uitvalt, acht Geurts klein.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje