Geen ‘Unesco-steun’ kabinet

Print
Geen ‘Unesco-steun’ kabinet

Het dorp Epen, dat zo rond 2030 wellicht onderdeel is van het Unesco Werelderfgoed-gebied Heuvelland.  Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Het Heuvelland krijgt weinig steun van het kabinet bij een werelderfgoed-aanvraag. Anya Niewierra (VVV Zuid-Limburg) wil de procedure desnoods via België laten lopen.

Nog zes weken is Dré van Marrewijk verantwoordelijk voor de Unesco Werelderfgoederen in Nederland. Kort voor zijn pensioen gooide de ambtenaar van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nog een klein bommetje.

Aanvraag
Het Heuvelland bereidt een aanvraag voor de werelderfgoedstatus voor. In de bodem ligt een laag krijt, als restant van een ondiepe, subtropische zee van tientallen miljoenen jaren geleden, de tijd van de mosasaurus. Dat krijt (mergel) bepaalt de flora, herbergt atoomschuilkelders en prehistorische vuursteenmijnen, wordt gebruikt voor cement, als kleurstof voor Delfts blauw, om huizen mee te bouwen en de groeves zijn al vanaf 1885 een toeristische attractie."Dit steeds wisselende gebruik van krijt is uniek op de wereld," betoogde directeur Anya Niewierra van de VVV Zuid-Limburg bij een bijeenkomst van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap in Arcen.

Unesco-status
Niewierra ziet in de Unesco-status een ‘icoon’ dat cultuurbewuste internationale toeristen moet trekken. "Want 85 procent van het aantal bezoekers in het Heuvelland bestaat uit oudere Nederlanders." Van Marrewijk counterde: "Hoe meer toeristen, hoe minder aantrekkelijk een gebied vaak wordt. Hou het Heuvelland authentiek, accepteer dat je wellicht alleen voor Nederland uniek bent." Van Marrewijk vroeg zich af hoe uitzonderlijk het Heuvelland is op wereldschaal. Hij ziet veel bedreigingen voor het beheer dat straks zal moeten plaatsvinden naar Unesconormen: "Aan zo’n nagebouwde mergelpoort als in Valkenburg heeft de Unesco een hekel." Het Heuvelland heeft het Nederlandse beleid in elk geval niet mee. "60 procent van het werelderfgoed is in Europa. Nederland helpt juist met de mondiale spreiding, bijvoorbeeld in Namibië en Colombia. Op meer Nederlandse kandidaten zit staatssecretaris Van Engelshoven niet te wachten."

Nominaties
Sowieso kunnen tot 2025 geen nominaties meer worden ingediend. "Ik wijs erop dat de Hollandse Waterlinie en de Koloniën van Weldadigheid al achttien en zeven jaar bezig zijn, anderhalf miljoen euro investeerden en nog geen resultaat hebben." Niewierra liet zich niet uit het veld slaan, met in het achterhoofd de wereldwijde prijs voor toeristisch Parkstad: "We overwegen de Unesco-aanvraag samen met België en Duitsland te doen. Ik ga voor niets anders dan het hoogste. Desnoods loopt de aanvraag via België." Grensoverschrijdende aanvragen zijn kansrijker, maar het punt is: in principe moeten alle betrokken landen die ondersteunen. Niewierra: "We hebben nog vele jaren. De situatie kan veranderen."

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee