De stilte rond het Martinushoes

Print
De stilte rond het Martinushoes

Afbeelding: Fanfare Sint Martinus-Juliana

Sint-Martinus-Juliana is uitgespeeld. De fanfare uit Itteren zoekt dorpelingen met een goed plan om het eigen verenigingsgebouw, het Martinushoes, te behouden als ontmoetingsplek. Er heeft zich nog niemand gemeld. "Op deze voet kunnen we niet doorgaan."

De fanfare van Itteren speelde in mei voor het laatst. De dorpsschool vertrok al in 2013 en winkels zijn weggeconcurreerd door de supermarkt in het naburige Bunde. De fanfare poogt nu de met eigen handen gebouwde clubzaal te behouden als ontmoetingsplek voor de dorpelingen. Maar niemand weet hoe.

Joop Sangen (63) wandelt over de Ruyterstraat naar het Martinushoes, verenigingsgebouw van fanfare Sint-Martinus-Juliana. Hij groet vrijwel elke auto die voorbijkomt. Velen kennen elkaar in het ruim 900 inwoners tellende kerkdorp tussen het Julianakanaal en de Maas, dat sinds 1970 is ‘geannexeerd’ door Maastricht.

Leegloop
Sangen is penningmeester en secretaris van de fanfare, die eigenlijk geen fanfare meer is. Martinus fuseerde in 2015 met Juliana uit Limmel, om voldoende muzikanten op de been te kunnen brengen. De Limmelaren trokken bij hun Itterse collega’s in. Het mocht niet baten. Begin dit jaar waren er nog slechts 24 actieve leden. Op 12 mei werd het laatste concert gegeven, in het Martinushoes.


Met het intoetsen van een cijfercombinatie opent het bestuurslid de deur van de verenigingszaal. In een vitrine hangen de vaandels van beide fanfares. Die van Sint Martinus stamt uit 1923. Het Juliana-doek vermeldt 1910. Aan de ene kant van de zaal een bar met een imposante installatie met vier biertappunten, aan het andere uiteinde het podium. De avond ervoor heeft blaaskapel De Flippers er nog gerepeteerd.

Clubkas
Hoe lang de zaal nog zal voortbestaan is ongewis. Het bestuur zit met het verenigingsgebouw in zijn maag, want de vaste lasten blijven doorlopen. Het wegvallen van de contributie zorgt ervoor dat de bodem van de clubkas in zicht komt. Sangen wil er niet aan denken dat het ophoudt: „De leden hebben het met eigen handen gebouwd. We zijn zelf eigenaar.” Dat was in de jaren 70 toen het houten onderkomen werd vervangen door een gebouw van steen. „In de glorietijd hadden we hier iedere week wel een activiteit.” Sangen begon op 8-jarige leeftijd als trommelaar bij de fanfare.

Er is een oproep gedaan aan de Itternaren om te komen met een nieuw plan voor het Martinushoes. Sangen: „We willen Itteren de kans geven iets met het gebouw te doen. We willen alle mogelijkheden hebben geprobeerd.” De Itternaren laten tot op heden niet van zich horen. Sangen kreeg welgeteld één reactie: ‘Jammer dat het ophoudt.’

Lastig
De fanfare is gestopt, maar vier verenigingen maken nog wel zo af en toe gebruik van de zaal: blaaskapel De Flippers, CV de Vreigeleire, volièrevereniging De Huisvriend en de band Bieske. Als het pand moet sluiten, hebben zij een probleem.

De Flippers, ontstaan uit de fanfare, kon altijd gratis repeteren in Martinus. „Als dat wegvalt, en we moeten elders gaan betalen, dan wordt het lastig”, aldus Peter Mors, voorzitter van De Flippers. „Het geld dat we af en toe verdienen met optredens, hebben we hard nodig voor onze instrumenten.”

Dorpscentrum de Aw Sjaol als alternatief is geen geweldige optie, vindt Mors. „Daar is geen tap aanwezig.” Een ruimte zoeken buiten Itteren herbergt het gevaar dat leden zullen afhaken, aldus de voorzitter. „We hebben al een minimale bezetting.”

De Aw Sjaol kampt volgens Mors bovendien met hetzelfde probleem als het Martinushoes: minder draagvlak door een afkalvend verenigingsleven. „De gemeente ondersteunt de Aw Sjaol al financieel, die gaan niet ook nog eens het Martinushoes helpen.”

Behoefte
De gemeente laat weten dat als het Martinushoes steun vraagt, er wordt gekeken naar de maatschappelijke meerwaarde en de behoefte aan een voorziening naast het huidige dorpscentrum.

Basisschool
De grote problemen zijn volgens Mors begonnen na de sluiting van basisschool Op de Sterkenburg in juni 2013. „Dat heeft de bodem onder het dorp weggeslagen.”

Ook Sangen brengt de malaise in verband het verdwijnen van de basisschool. „Daarmee verdween onze kweekvijver. Kinderen gaan in dorpen als Bunde naar school en nemen daar deel aan het verenigingsleven.” Itteren telt nog wel een biljartclubje met vier leden, en voetbalclub IBC’03. „Maar die hebben het ook moeilijk.”

De optie om initiatieven van buiten het dorp toe te laten in het Martinushoes, om de zaal zodoende rendabel te krijgen, ligt gevoelig in het dorp, aldus de penningmeester. „Dat is ook heel erg afhankelijk van het soort initiatieven.”

Ledenvergadering
De algemene ledenvergadering van fanfare neemt op 1 oktober een definitief besluit over hoe het verder moet met het Martinushoes, waarvan acht jaar terug het dak nog volledig is hersteld. De andere ‘bewoners’ wachten de beslissing met spanning af. Sangen: „We moeten de knoop doorhakken, want op deze voet kunnen we niet doorgaan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen