Aantal rookvrije sportclubs neemt verder toe

Print
Aantal rookvrije sportclubs neemt verder toe

Afbeelding: iStock

Het aantal rookvrije sportverenigingen is behoorlijk toegenomen: vanaf 1 september zijn in Nederland meer dan 550 sportclubs rookvrij. Dat waren er vorig jaar nog ruim 150.

Dat meldt de Hartstichting, die erg blij is met deze ontwikkeling. De stichting inventariseert regelmatig hoe het ervoor staat met de sportclubs.

De stichting zegt de stijging mede te danken aan de steun van de vijf grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB) en inzet door gemeenten. Directeur Floris Italianer van de Hartstichting merkt dat roken steeds minder als normaal wordt gezien, zeker in de buurt van kinderen.

Sportterreinen
"We zien dat ook gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen."

De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland. Vooral hockeyverenigingen zijn goed bezig: meer dan een derde van alle hockeyverenigingen is rookvrij.

Limburg
In Limburg is het aantal rookvrije sportclubs met 14 relatief klein. Wel is er een forse stijging in vergelijking met vorig jaar rond deze tijd. Toen telde Limburg nog maar twee van dergelijke verenigingen.