Mollema grijpt weer naast ritzege na schitterend duel

Print
Mollema grijpt weer naast ritzege na schitterend duel

Afbeelding: Reuters

Voor de tweede keer deze Vuelta greep Bauke Mollema zondag net naast een ritzege.

Dit keer werd hij tweede in het Spaanse skioord La Covatilla, de plek waar hij in de Vuelta van 2011 de duimen moest leggen voor Daniel Martin. De taaie Amerikaan Ben King zegevierde, na een schitterend duel met Mollema.

Ontsnapping
Bauke Mollema werd in 2011 al een keer tweede in het Spaanse skioord en was ook zondag gebrand op een goede prestatie. Hij ontsnapte al vroeg op de dag met Tom Leezer en negen anderen. Ook bergkoning Luis Angel Maté tekende weer present in de kopgroep. 

Mollema probeerde de nodige bergpunten te sprokkelen, maar moest steeds zijn meerdere erkennen in de Spaanse bergkoning. Maté deed een gouden zaak in de strijd om de bergtrui. Na de voorlaatste klim van de dag, de  Peña Negra, volgde een lange tocht door de vallei richting skioord La Covatilla. Groupama-FDJ, het team van leider Rudy Molard, liet de teugels even vieren waardoor koploper Ben King een hele poos virtueel in de rode leiderstrui reed. 

Gaspedaal
De kopgroep besloot in de vallei op het gaspedaal te gaan staan, met een mogelijke ritzege in het achterhoofd. De troepen van FDJ waren snel opgebruikt. Antoine Duchesne, ploegmaat van Molard, smeekte Movistar om over te nemen, maar de grijns van Daniele Bennati was veelbetekenend. 

Op dertig kilometer van de aankomst opende Thomas De Gendt de debatten. Mollema was goed gevolgd. Na een nieuwe versnelling van Ben King moest de Nederlander echter een gaatje laten. 

Secondenspel
Dat gaatje werd al snel een gat van anderhalve minuut, maar Mollema had een plan. Met nog acht kilometer voor de boeg opende de Groninger de jacht op King. De laatste kilometers werden een schitterend man-tegen-manduel. In een waar secondespel trok Mollema uiteindelijk aan het kortste eind. Zo werd hij net als in 2011 tweede in het Spaanse skioord. Toen was het Daniel Martin, maar vandaag was Ben King de verdiende winnaar.