Justitie kan geen onderzoek doen naar Brech in Spanje

Print
Justitie kan geen onderzoek doen naar Brech in Spanje

Jos Brech tijdens zijn arrestatie in Spanje Afbeelding: Spaanse politie

De Nederlandse politie kan in Spanje geen onderzoek instellen naar de spullen die in beslag zijn genomen bij de arrestatie van Jos Brech vorige week zondag. Ook kan de Nederlandse politie geen getuigen horen.

Dat mag alleen de Spaanse politie, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht zondag. "Wij hebben geen bevoegdheden daar.''

Advocaat
Of Brech inmiddels een Nederlandse advocaat heeft, was bij de woordvoerster van het OM zondag nog niet bekend. Hij kan dat desgewenst via zijn Spaanse advocaat regelen. Zo niet, dan krijgt hij bij aankomst een piketadvocaat. "Als hij hier aankomt moet hij een advocaat hebben, want daar moeten onze stukken naar toe'', zei de woordvoerster.

Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen twintig jaar geleden op de Brunssummerheide. De politie maakte dat woensdag 22 augustus bekend in een live-uitgezonden persconferentie. Daarbij werd duidelijk dat Brechs dna is aangetroffen op het lichaam van de jongen. Een rechercheur en een vertegenwoordiger van het OM zijn in Spanje om uitleg te geven over de zaak. Beide Nederlandse beambten mogen zelf geen onderzoek doen in Spanje.

Spaanse cel
Enkele dagen later werd hij na een tip van een Nederlander in Spanje opgepakt nabij Barcelona. Hij zit in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland vast in een Spaanse cel. Een rechercheur en een vertegenwoordiger van het OM is in Spanje om uitleg te geven over de zaak. Beide Nederlandse beambten mogen zelf geen onderzoek doen in Spanje.

Medio deze week wordt Brech naar Nederland gebracht, aldus het OM.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →