Burgemeester Cox getergd na rellen Fortuna

Print
Burgemeester Cox getergd na rellen Fortuna

ANP/Martijn Beekman Afbeelding: ANP

Sittard - Opnieuw ging het mis. Na afloop van Fortuna Sittard tegen FC Utrecht (1-1) gingen zaterdagavond vele tientallen supporters van beide clubs elkaar te lijf. Na het vorige thuisduel van Fortuna tegen PSV zochten fans ook al de confrontatie.

Supportersgroeperingen van beide clubs raakten slaags op een geasfalteerd terrein waar de touringcars van de bezoekende club stonden geparkeerd. Tientallen relschoppers gingen daar met elkaar op de vuist en bekogelden elkaar met stenen.

Dat de wedstrijd zaterdagavond überhaupt doorging, was bepaald niet onomstreden. De politie was niet in de omgeving van het stadion aanwezig in verband met een aangekondigde actiebijeenkomst voor een betere cao. Wel werden agenten achter de hand gehouden in geval van calamiteiten.

Lees ook: Rellen en vechtpartijen rond stadion na Fortuna - FC Utrecht

Belofte
Vlak voor de wedstrijd spuide politievakbond ACP nog gepeperde kritiek op burgemeester Sjraar Cox. Volgens ACP-voorman Gerrit van de Kamp is Cox zijn belofte niet nagekomen om alle ‘rommel’ rond het stadion op te ruimen. Maar Cox wijst die aantijgingen met kracht van de hand. Volgens hem is er alles aan gedaan om de wedstrijd veilig te laten verlopen. Zo kreeg Fortuna opdracht om tientallen (extra) stewards en beveiligers in te huren, deels zelfs afkomstig uit de Randstad.

Cox reageerde zondagavond verbolgen op de aantijgingen. "We hebben vooraf alles nauwkeurig op een rij gezet. Samen met alle betrokken partijen, dus ook OM en politie. We hebben zorgvuldig afgewogen dat de wedstrijd door kon gaan.”

'Talrijke inspanningen'
De burgemeester benadrukt dat er de dagen voorafgaand aan het duel wel degelijk ‘talrijke inspanningen’ zijn verricht om rommel en risicovolle materialen rond het stadion te verwijderen. "We hebben zelfs de aarde van het naburige aardappelveld machinaal laten egaliseren. Sterker, de achtergebleven stenen zijn door medewerkers met de hand weggehaald.”

Cox merkt nog fijntjes op dat je bijna zou vergeten waar het échte probleem ligt. "En dat is de rare gedachtegang van voetbalsupporters die menen dat geweld geoorloofd is. Zogenaamd uit clubliefde. Zij en niemand anders zijn verantwoordelijk, terwijl de rekening bij anderen wordt gelegd.”

Fortuna wilde zondagavond alleen kwijt de rellen ‘zeer, zeer te betreuren’. De club wil eerst de evaluatie van de autoriteiten afwachten. Volgens Cox gebeurt dat maandag al.

Lees ook: Veiligheid Fortuna: politiebond boos op burgemeester Cox