Appelboer Scheepers: 'De droge zomer heeft de oogst niet geschaad'

Wil Scheepers (met pet) deelt zijn kennis als fruitteler graag, ook met kinderen van de lokale basisschool. © Jeroen Janssen

Cafébaas Wil Scheepers uit Gronsveld brengt deze dagen door in zijn boomgaard. De appeloogst die in volle gang is, heeft niet te lijden gehad onder de hitte en de droogte van de afgelopen zomer.

Jeroen Janssen

Terwijl het terras van het café zich vult met vakantiegangers, vertoeft Scheepers in de boomgaard aan de overkant van de Rijksweg, tussen 6,5 hectare laagstam appels. Plukkers lopen af en aan met hun ‘oogst’. Wil oogt bijzonder tevreden, want de appels zijn van een schitterende kwaliteit.

“De droge hete zomer heeft de appels niet geschaad”, zegt de fruitteler. “Er is weliswaar tien procent zogenaamde zonnebrand maar verder zijn de vruchten prima. De oogst valt redelijk vroeg, ook weer door die warme zomer." Over zes weken zal de oogst binnen zijn.

De appels van Scheepers zijn bestemd voor consumptie en worden geveild in Margraten. "Die appels worden verspreid over een jaar geveild, dus tot volgend jaar juli worden ze aangeboden. Door het koelen zijn ze ook dan nog van topkwaliteit.”

CaféScheepers is Gronsveldenaar in hart en nieren. Al sinds mensenheugnis is het café, in de volksmond steevast aangeduid als ‘t Schieperke’, aan het begin van het dorp, in handen van de familie Scheepers. Dat zal zeker zo blijven nu de zoon besloten heeft om de familietraditie voort te zetten.

Tegenover de goede oogst van dit jaar staat de slechte van vorig jaar. "Afgelopen jaar had ik nog geen 10 procent oogst door de late vorst." Doorgaans plukt hij tussen de 200.000 en 250.000 kilo appels. "Maar dat haal je niet altijd.”

PlukkersNaast appels heeft Wil ook 2,5 hectare maïs en een halve hectare kersen op zijn bedrijf. Hij ziet de fruitteelt als een mooie, maar ook arbeidsintensieve tak van zijn activiteiten. “Plukkers vinden is moeilijk. Korte tijd heb ik ook nog een veldje aardbeien gehad, maar je vindt gewoonweg geen plukkers meer. Ook al betaal je goed, je vindt ze niet. Daar ben ik dus mee opgehouden.” Wil prijst zich gelukkig dat hij naast het fruitbedrijf, samen met zijn vrouw en zoon het café draaiende houdt.

Graag vertelt Scheepers over de rijke historie van zijn familie en het markante horecabedrijf dat wijd en zijd bekend staat als het ‘goedkoopste café in de regio’. In 40 jaar heeft hij het cafébedrijf zien veranderen. “Na het werk of na de mis op zondag kwamen de mensen uit het dorp bij één van de café’s een pilsje drinken. Je had de duivenmelkers, er werd een kaartje gelegd of biljart gespeeld. Dat is allemaal bijna verdwenen. In de plaats daarvan zijn toeristen gekomen of komen de mensen een hapje eten. Tijden veranderen, daar moet je je bij neerleggen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal