'Polen frauderen op grote schaal met ww-uitkeringen'

Print
'Polen frauderen op grote schaal met ww-uitkeringen'

Afbeelding: ANP Xtra

Poolse arbeidsmigranten frauderen op grote schaal met werkloosheidsuitkeringen. Door gebruik te maken van nepsollicitaties, valse handtekeningen en adresfraude zouden ze voor duizenden euro's aan uitkeringen innen, terwijl ze in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren. Dat stelt actualiteitenprogramma Nieuwsuur na eigen onderzoek.

Volgens het onderzoek worden de Poolse migranten bijgestaan door tal van malafide tussenpersonen die op internet adverteren als boekhouder of administratiekantoor. Tegen betaling geven ze advies en helpen zij de controles van uitkeringsinstantie UWV te omzeilen.

Teruggekeerd naar Polen
Volgens de regels hebben werknemers, dus ook arbeidsmigranten, die minstens een halfjaar aan de slag zijn geweest recht op een ww-uitkering. Zij zijn wel verplicht om te solliciteren en moeten ook in Nederland verblijven. De werkelijkheid leert volgens Nieuwsuur dat een deel van de arbeidsmigranten is teruggekeerd naar Polen. Ook zijn ze niet actief op zoek naar een nieuwe baan.

Nepsollicitaties
De tussenpersonen zouden op hun naam nepsollicitaties doen en post van uitkeringsinstantie UWV via een nepadres onderscheppen. Waar nodig worden brieven door hen beantwoord en ondertekend en wordt er 'bewijs' geleverd aan het UWV dat de ontvanger van de uitkering in Nederland verblijft.

Verzuimd
Volgens Nieuwsuur zijn zo'n 150 tussenpersonen actief. Die stonden vorig jaar circa 9400 uitkeringstrekkers bij. Het UWV zou al sinds 2012 van deze vorm van fraude weten, en slechts 'beperkte maatregelen' hebben getroffen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou sinds 2016 op de hoogte zijn maar verzuimd hebben de Tweede Kamer te informeren.

Tegen Nieuwsuur zegt het UWV met het ministerie te willen gaan overleggen over strengere wet- en regelgeving.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen