Veel ouderen financieel kwetsbaar

© iStock

Veel senioren zijn financieel kwetsbaar. 30 procent heeft nauwelijks spaargeld of eigen vermogen. Daardoor kunnen ze onverwachte tegenvallers niet opvangen.

Monique Evers

De financieel kwetsbare senior is vaak alleenstaand en vrouw. Een van hen is de 82-jarige Jannie van de Worp uit Valkenburg. Ze probeert elke maand weer rond te komen van een AOW-uitkering en een klein pensioentje. Ze erkent dat ze er soms wakker van ligt.

Lees ook: Jannie van de Worp (82): Nul komma niks op de rekening

Juichende cijfersDe economie laat juichende cijfers zien, maar de koopkracht van veel senioren is minder rooskleurig, zegt de seniorenorganisatie KBO-PCOB die onderzoek deed naar de koopkracht van ouderen. In 2018 waren er meer financiële zorgen onder senioren dan het jaar daarvoor. Ouderen stonden weer meer rood en lagen vaker wakker van hun financiële situatie.

OnderzoekUit het onderzoek blijkt verder dat 23 procent van de ondervraagden een stijging van de maandelijkse zorgpremie met tien euro niet aankan. Een onverwachte belastingaanslag van vierhonderd euro brengt 20 procent van de senioren in de problemen. 16 procent zegt het afgelopen jaar afgezien te hebben van zorg. Het vaakst werd besloten om niet naar de tandarts te gaan, 69 procent, gevolgd door de fysiotherapeut en de apotheek. Ook Van de Worp is al jaren niet meer bij de tandarts geweest. „Ik was er ooit met kiespijn, moest ik hartstikke veel bijbetalen”, zegt de Valkenburgse erover.

PrinsjesdagDe KBO-PCOB vraagt op Prinsjesdag aandacht voor de kwetsbare positie van deze ouderen. „Ik ben geschrokken van de verhalen van deze senioren”, zegt Manon Vanderkaa, directeur van de ouderenorganisatie. Ze noemt de situatie van veel ouderen „onacceptabel” en vraagt om compensatie voor deze groep.

Jonge seniorenUit het onderzoek blijkt verder dat ook veel jonge senioren, de vijftigers en zestigers, kwetsbaar zijn. Ze dreigen nog voor hun pensioen in de problemen te komen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal