Minister wil opheldering over 'buitengewoon ernstige' ING-zaak

Print
Minister wil opheldering over 'buitengewoon ernstige' ING-zaak

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) Afbeelding: ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil opheldering van ING over de schikking die het bankbedrijf met het Openbaar Ministerie heeft getroffen over betrokkenheid bij witwaspraktijken.

"Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector. Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen en wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING om uitleg vragen'', laat de bewindsman weten.

De bank liet dinsdagmorgen weten akkoord te gaan met een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro aan de overheid. ING is bij het bestrijden van witwassen op 'onacceptabele' wijze tekortgeschoten, zei topman Ralph Hamers in een toelichting op de boete. De bank werkt aan verbeteringen in de bestrijding van financiële criminaliteit en daarbij is 'blijvende focus' noodzakelijk, aldus Hamers.

"Het is geen goede dag voor ING. Het OM heeft tekortkomingen geconstateerd en daar doen we niets aan af'', zei Hamers. "De inzet is heel simpel. Van ING mag worden verwacht dat we er alles aan doen om witwassen te voorkomen.''

Corruptie
ING had eerder al gemeld dat boetes, straffen en andere uitkomsten van het onderzoek naar betrokkenheid bij corruptie, witwassen en het eigen cliëntacceptatiebeleid 'aanzienlijk' konden zijn. De directie maakte in het jaarverslag over 2016 voor het eerst bekend dat het onderwerp was van strafrechtelijk onderzoek.

De bank schoot onder meer tekort in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures ter voorkoming van financieel-economische criminaliteit bij ING Nederland. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016. ING zegt het ten zeerste te betreuren dat deze fouten klanten in staat stelden om accounts van ING Nederland te misbruiken.

Geen bonussen
De bank zegt verder maatregelen te hebben genomen tegen een aantal medewerkers en voormalig medewerkers die verantwoordelijk waren voor uitvoering van het beleid en procedures. Zo is de variabele beloning van personeel teruggevorderd en zijn sommige taken opgeschort. Het bestuur van ING ziet af van bonussen dit jaar. De leidinggevenden zeggen het ongepast te vinden om dit jaar een variabel loon te ontvangen.

Ook heeft de bank de nodige maatregelen genomen om het risicobeheer te verbeteren. De instelling belooft verder om het bewustzijn en het naleven van regels door personeel te verbeteren. Naast de Nederlandse autoriteiten hadden ook de Amerikaanse autoriteiten om informatie gevraagd. ING verwacht geen verdere acties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De totale impact van de schikking van 775 miljoen euro zal de bank in de cijfers over het derde kwartaal opvoeren als buitengewone last.