Ed Cillekens: ‘Ze mogen me altijd bellen als er een kastdeurtje kapot is…’

‘Meneer’ Ed Cillekens werd afgelopen vrijdag nog eens goed in het zonnetje gezet. © Rob van Deurzen

Met honderden knuffels, high fives en handjes van collega’s, leerkrachten, ouders en leerlingen nam ‘meneer’ Ed Cillekens uit Heythuysen vrijdag officieel afscheid van de Synergieschool.

Rob van Deurzen

In de ochtenduren was de afzwaaiende conciërge - die op 10 september 65 jaar wordt - reeds het stralende middelpunt van de festiviteiten in de gymzaal en ’s middags werden Ed en zijn echtgenote Lies door de collega’s getrakteerd op een heerlijke lunch.

En daarna was het echt voorbij. Na bijna 20 jaar verbonden te zijn geweest aan eerst de Balans en de laatste jaren de Synergieschool, begon Ed Cillekens officieel aan zijn welverdiende pensioen. Op de dag voordat hij precies 50 jaar werkzaam zou zijn. Eerst als timmerman in de bouw en de laatste twee decennia als ‘manusje-van-alles’ op de diverse schoollocaties. Het zal even wennen worden. Zeker voor hemzelf, maar ook voor iedereen die op welke manier dan ook verbonden is aan de Synergieschool. Want meneer Ed was er altijd. Hij stond steevast iedere morgen aan de poort om ouders en leerlingen welkom te heten. Altijd vrolijk en behulpzaam. Je kon hem alles vragen. Niets was hem teveel. “Net zo makkelijk als hij een kastje repareerde haalde hij de wasmachine leeg, vouwde hij de was en zette hij het oud papier buiten. Het is onbetaalbaar wat Ed gedaan heeft. Een gouden kerel en een echt boegbeeld voor onze school”, aldus directrice Hetty Belgers

Als alle leerlingen naar huis zijn heeft Ed even tijd voor een praatje. Samen met zijn vrouw blikt hij terug op een, zoals hij zelf zegt, ‘onvergetelijke periode’. “Ik heb echt genoten van iedere dag. En ja, dit ga ik echt missen. De samenwerking met de collega’s, de sfeer, het gebouw, maar vooral het contact met de kinderen.” En dat zal wederzijds zijn. Want meneer Ed werd op handen gedragen. Niet voor niets vloeide er bij het afscheid menig traantje.

Vergeten zullen ze de conciërge dan ook zeker niet. De door hem opgeknapte antieke kasten en de talrijke klapdeuren, deuren voor de glijbaan en het kasteel in unit 1 dat hij zelf maakte zijn blijvende herinneren aan meneer Ed. Afgelopen vrijdag is daar de ‘Ed-bank’ op de speelplaats bijgekomen, die hij met veel liefde als afscheidscadeau aan de school heeft vervaardigd. “Maar ik ben niet definitief weg hoor”, lacht Ed. “Ik zal zeker nog wel eens terugkomen op school. Heb al met de directie gesproken om wellicht wat te kunnen betekenen op het gebied van handvaardigheid. Daarnaast mogen ze me altijd bellen als er een kastdeurtje kapot is. Dan stap ik meteen op de fiets, haha.”

Over fietsen gesproken. Aangezien Ed geen rijbewijs heeft, legde hij de afstand van zijn huis in Heythuysen naar de school in Roermond dagelijks per tweewieler af. Een snelle rekensom leert dat de sportieve conciërge de afgelopen bijna 20 jaar meer dan 140.000 kilometer heeft gefietst. “Het is een van mijn grote hobby’s. Ben heel graag buiten. Na een drukke dag op het werk vond ik het heerlijk om op de terugweg even af te schakelen en het hoofd leeg te maken.”

Tijd om te fietsen heeft Ed Cillekens voortaan voldoende. Samen met zijn vrouw, maar zeker ook met zijn kinderen en kleinkinderen. “Die zorgen absoluut voor de nodige afleiding, want het zal zeker de eerste weken nog wel even vreemd zijn. Het is immers lastig afscheid nemen van iets wat je heel veel jaren heel graag gedaan hebt. Anderzijds kijk ik er erg naar uit om aan een nieuwe periode in mijn leven te beginnen. Zeker met een heerlijke vakantie in het verschiet.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal