'Duitse dienst was gewaarschuwd voor aanslagpleger Amsterdam CS'

Print
'Duitse dienst was gewaarschuwd voor aanslagpleger Amsterdam CS'

Afbeelding: ANP

De Duitse geheime dienst had waarschuwende signalen doorgekregen over Jawed S., de 19-jarige Afghaan die vrijdag twee Amerikaanse toeristen neerstak op station Amsterdam Centraal.

In februari merkte een medewerker van een jeugdinrichting veranderingen op in zijn gedrag. Ook liet hij zijn baard groeien. 

Asielaanvraag
Die informatie was aan de autoriteiten doorgegeven, meldt het Duitse radiostation SWR. De verdachte van de aanslag was als asielzoeker ondergebracht in jeugdinrichtingen in Gau-Algesheim en Oberdiebach.

Ook woonde hij een jaar in Piesport, een dorpje aan de Moezel. Zijn asielaanvraag zou nog in behandeling zijn. De Nederlandse politie heeft hulp gekregen van de opsporingsautoriteiten van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, meldt de radio-omroep. Justitie in Duitsland stelt geen aanwijzingen te hebben dat Jawed S. als een bedreiging kon worden aangemerkt. 

Op de korrel
Politie-agenten op Amsterdam Centraal hadden de Afghaan vlak voor zijn daad al op de korrel. Zogenoemde 'spotters', speciale agenten van de politie op het station, zagen hem en vonden al dat hij apart gedrag vertoonde.

"Hij liep doelloos rond. Keek niet gewoon zoals mensen die hun weg zoeken", vertelde de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg gisteren bij het actualiteitenprogramma Pauw.

De negentienjarige Jawed S. was drie kwartier op het Centraal Station voordat hij twee Amerikanen neerstak. Agenten schoten hem vlak daarna neer. S. had twee messen bij zich, aldus Aalbersberg. "Dat waren echt grote messen."

Meer slachtoffers
Volgens hem was S. op weg om meer slachtoffers te maken. De agenten wilden hem net aanspreken, toen hij begon te steken. Aalbersberg is trots op deze agenten. "Ze hebben veel mensen gered."

De man was boos op alle Nederlanders vanwege de voortdurende belediging van Allah, de islam en de profeet Mohammed in Nederland, zei hij tijdens verhoren in het ziekenhuis. De Afghaan noemde ook PVV-leider Geert Wilders regelmatig.

Niet meer in beperkingen
Volgens het Openbaar Ministerie zit S. sinds maandag niet meer in beperkingen, waardoor er meer informatie over hem naar buiten is gebracht. Daarmee reageert het OM op kritiek van de Bond van Wetsovertreders (BWO) op het optreden van de Aalbersberg in Pauw.

Aalbersberg vertelde daar in detail wat de negentienjarige Afghaan zou hebben verklaard. De BWO meende dat Aalbersberg hiermee zijn boekje te buiten is gegaan. Als een verdachte in beperkingen zit, mag hij namelijk geen contact hebben met de buitenwereld maar alleen met zijn advocaat. Ook geven de politie en OM dan geen details over de zaak.