Motorvrienden Phoenix 4 Kids houden benefiet voor kinderen

Phoenix 4 Kids met in het midden gehurkt Brutus (links) en Ro. Geheel rechts staat Flupke.© Paul Dolhain

Phoenix 4 Kids. Een groep motorrijders uit Parkstad die tochten en uitstapjes organiseren voor kinderen met een handicap. En nee, ze zijn geen motorclub, maar een stichting. Laat dat duidelijk zijn. Want ook al is het een grote groep stoere mannen, ze hebben een heel klein hartje.

Paul Dolhain

Op de Groenstergracht in Landgraaf heeft zich een grote groep motorrijders verzameld. Ze zijn te herkennen aan de zwarte vesten. “Het zijn geen colors”, maakt Ro, alias d’n Uul, gelijk duidelijk. “Wij hebben bewust gekozen voor veel kleur in de feniks die achterop staat.” Een vriendengroep die samen motor rijden is wellicht de beste omschrijving. “Wij hebben ook vrouwelijke leden”, voegt voorzitter Brutus er aan toen.

Grote broer of zusZo’n zeven jaar geleden werd de stichting Phoenix 4 Kids opgericht. Hun missie is om gehandicapte en ernstig zieke kinderen een dagje uit te bezorgen. Dat doen ze meerdere keren per jaar, zoals met Pasen en Kerst. “Wij willen de kinderen het gevoel geven dat ze een grote broer of zus hebben”, vertelt Ro. Ouders zijn tijdens deze dagen ook uitgenodigd. “Ondanks dat we BHV’ers en mensen met medische kennis in de verenging hebben, komt er nogal wat bij kijken”, weet Brutus. “Sommige kinderen zitten in een rolstoel of hebben speciale medische zorg. Dat bekijken we per kind. Maar ouders en begeleiders zijn altijd welkom, zeker als het kind het wilt. Het draait om hun.”Oma mee“Zo ging ooit eens de oma van een van de kinderen mee”, weet Flupke zich nog goed te herinneren. “Met vier man hebben we haar achter op de trike gezet en een paar rondjes gereden. Toen ze de helm afzette, kwam er een enorme smile tevoorschijn.” Toch blijft het niet bij alleen de uitstapjes. Ieder lid heeft een buddy, een kind waaraan ze gekoppeld zijn. “Je merkt dat er een klik ontstaat tussen de motorrijder en het kind. Daarom hebben we besloten ook op verjaardagen langs te gaan.” Onlangs hebben ze de dochter van motorvriend Stitch opgepikt voor een ritje. “Zijn dochter heeft een handicap. In eerste instantie dacht hij dat we hem gewoon kwamen ophalen. Daar stonden we dan met zonnebrillen op. De zon scheen niet.”

BenefietKomend weekend staat de benefiet op de kalender. Een weekend waarin er geld wordt opgehaald om alle uitstapjes te bekostigen. Op 7 september wordt er vanaf 17.00 uur verzameld op de camping aan de Groenstergracht. “We eten dan samen en maken het gezellig”, vertelt Brutus. “Maar op 23.30 uur ligt iedereen in zijn mandje”, zegt Ro er gelijk bij. Het draait allemaal om de dag erna: de grote tocht. Na een stevig ontbijt op de camping, wordt er tussen 10.00 en 12.00 uur verzamelt op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen. Trikes, motoren, zijspannen, kortom alles met wielen en zadels rijdt mee. Vorig jaar hadden we slecht weer”, weet Ro nog. “Toen hebben we de tocht ingekort.” Dat hadden ze beter niet kunnen doen. “De kinderen waren boos op ons”, lacht Brutus. “Ze vonden het te kort, ook al waren ze zeikennat!”

150 motorenDit jaar hoopt Ro op 150 motoren. De tocht voert ze langs mooie plekken en eindigt weer op de camping. Daar zijn onder andere een braderie, muziek en een tombola gepland. “Elke cent gaat naar de stichting, ook de biertjes die we drinken. Vorig jaar heb ik zelfs mijn baard laten afscheren”, weet Brutus nog. “Ik riep nog, onder de 500 euro gaat mijn baard er niet af. Zes minuten later hadden ze het geld bij elkaar.” De tocht wordt mede ondersteund door de gemeente Heerlen en Landgraaf. “We hebben veel trouwe sponsoren. Gelukkig maar, we willen de kinderen gewoon een mooie dag bezorgen. Ik heb zelf kinderen, gezonde kinderen”, vertelt Brutus ineens geëmotioneerd. “We geven ze een lach, een hand, een mooi moment, respect noemen ze dat. We zijn er voor ze, ook op de moeilijke momenten tijdens een ziekenbezoek. We hebben zelfs twee kinderen naar hun laatste reis mogen begeleiden... Kom we gaan rijden!” Wilt u ook doneren of meer informatie? Kijk dan op www.phoenix4kids.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal