Bibliotheek Brunssum ‘dreigt om te vallen’

© iStock

Het zelfstandig voortbestaan van de bibliotheek in Brunssum staat op het spel door bezuinigingen.

Geertjan Claessens

Interim-directeur Jos Richter heeft de gemeenteraad een aantal toekomstscenario’s voorgelegd. Met jaarlijks 150 mille extra subsidie zou de uitleen door kunnen en haar activiteiten uitbreiden.

Nieuwe bezuinigingVoor komend jaar staat echter een nieuwe bezuiniging van veertig mille gepland. Als dat doorgaat kan de bieb haar taken niet meer uitvoeren, zegt Richter.

De gemeenteraad heeft nog geen keuze bepaald. Wel vindt fractievoorzitter Danny Trommelen van bestuurspartij PAK dat de gemeente de geplande bezuiniging moet schrappen. Ook Lefty Snackers (BBB Lijst Palmen) heeft nog geen keuze bepaald, maar overweegt de bezuiniging terug te draaien als de veertig mille nodig is voor het personeel.

Beide fractievoorzitters twijfelen over de vraag of er zoveel extra geld bij moet als de bibliotheek vraagt, maar vinden wel dat een bibliotheek voor Brunssum nodig is.

Brunssum bezuinigde de afgelopen jaren fors op de bibliotheek. De bijdrage is verlaagd van 565 mille in 2011 naar 388.000 euro dit jaar. Met name de SP kwam daar meermaals tegen in het geweer.

Niet geautomatiseerdIn verhouding betaalt Brunssum weinig aan de leeszaal: 13,74 euro per inwoner. In Parkstad draagt alleen Simpelveld minder bij (10,98 euro), maar die gemeente koopt de uitleenpost in bij de gemeente Kerkrade. De bieb in Brunssum bezuinigde onder meer op verzekeringen voor personeel en op ICT. Daardoor is de uitleen niet geautomatiseerd, zoals bij veel andere bibliotheken. Bezoekers moeten materialen nog lenen via een medewerker.

Extra bijdrageVolgens het nieuwe bestuur van de bibliotheek dat enkele jaren geleden aantrad is een extra bijdrage nodig om de samenwerking met onder andere scholen en sociaal-culturele instellingen en de activiteiten uit te bouwen.

De bieb wil zich naast het uitlenen van boeken en andere media meer richten op samenwerking met andere instellingen en het organiseren van activiteiten. Het betreft daarbij zaken als leesbevordering, taalontwikkeling en het bestrijden van laaggeletterdheid. Daarnaast moet ‘de bibliotheek van de toekomst’ meer een ontmoetingsplek worden waar bezoekers kennis opdoen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal