Vervoer voor leerlingen speciaal onderwijs simpeler

© Harry Heuts

Leerlingen van het speciaal onderwijs in elf Limburgse gemeenten kunnen dit jaar gemakkelijker naar school. Met een ‘Voor Elkaar Pas’ is het busvervoer eenvoudiger geregeld.

Geertjan Claessens

Tot nu toe kregen ouders van leerlingen een bijdrage om de bus te betalen. Nu krijgen de leerlingen een pas, een soort trajectkaart waarmee ze zelf kunnen opstappen. Daarnaast kan er gratis een begeleider mee.

Dat hoeft niet steeds dezelfde te zijn. Tot nu toe was de begeleiderspas vaak slechts voor één persoon geldig. Nu staat die pas niet meer op naam, zodat afwisselend een van de (groot)ouders of een andere begeleider mee kan.

Nieuwe regelingDe nieuwe regeling geldt in de gemeenten Brunssum, Heerlen, Maastricht, Eijsden-Margraten, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Gulpen-Wittem, Vaals, Sittard-Geleen, Venlo en Roerdalen. Het aantal leerlingen dat gebruikmaakt van de regeling verschilt. In een gemeente als Brunssum zijn het er enkele tientallen.

De Voor Elkaar Pas is een aanvulling op een eerdere regeling, die busbedrijf Arriva trof met alle Limburgse gemeenten. Inwoners met een indicatie voor zorg in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kregen medio vorig jaar een ‘kortingskaart’ die ook Voor Elkaar Pas heet.

Goedkoper reizenMet deze chipkaart kunnen ze goedkoper reizen met het openbaar vervoer, en kan er tijdelijk ook een begeleider mee. Het gaat daarbij meestal om langdurig zieken en gehandicapten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal