Sittard-Geleen blijft ‘liefdesboom’ planten

© iStock

Sittard-Geleen gaat door met het planten van lindebomen in de gemeente. Aangezien de bomen op bepaalde plekken overlast veroorzaken, verzocht oppositiepartij CDA het college geen nieuwe linden meer te planten. Maar daar wil het gemeentebestuur niet aan.

Benti Banach

"De lindeboom ofwel tilia is een heel gezonde, sterke en inheemse soort met een hele rijke historie”, antwoordt de gemeente. "Een linde in bloei is een trekpleister voor bijen en levert veel nectar voor de lindebloesemhoning. Vanwege de geurende bloesem is de tilia ook bekend als liefdesboom. En al vele eeuwen wordt hij als centraal punt op dorpspleinen of bij kruisbeelden aangeplant. Ook als laanboom heeft hij een rijke historie.”

Het bekendste voorbeeld daarvan is volgens de gemeente Unter den Linden in Berlijn.

VoordelenSittard-Geleen is zich bewust van de overlast door de plakkerige substantie die de lindeboom een deel van het jaar afscheidt. "Er zijn echter ook veel bewoners die deze overlast weten te relativeren en de grote voordelen van bomen in een bebouwde omgeving weten te waarderen.”

OverleggenDe gemeente probeert sinds enkele jaren zo veel mogelijk met bewoners te overleggen in straten waar overlast bestaat. Bij toekomstige aanplanten wordt van tevoren ‘de juiste boom op de juiste plaats’ bepaald, onder meer aan de hand van de uitkomsten van een enquête onder de bewoners.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal