Eijsden-Margraten is overlast van vliegveld Luik zat

© Peter Schols

Eijsden-Margraten heeft genoeg van de overlast door het vliegverkeer richting Luik beu. De gemeente wil maatregelen.

René Willems

Burgemeester Dieudonné Akkermans is onlangs opnieuw in Den Haag geweest voor overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij ziet nog altijd weinig vooruitgang, blijkt uit het verslag van dat gesprek. Akkermans heeft het gevoel dat hij door Den Haag aan het lijntje wordt gehouden. Hij heeft het ministerie laten weten dat hij niet van plan is om nog eens zes keer naar Den Haag te komen ‘zonder perspectief’.

Steeds drukkerVolgens de gemeente wordt het steeds drukker in het luchtruim boven Eijsden. Door het toenemend aantal vluchten van en naar het Luikse vliegveld Bierset kunnen toestellen daar vaak niet meteen landen, zodat zij een extra rondje moeten maken en daarbij vaak over Eijsden cirkelen.

Volgens Akkermans zouden de Belgen dat probleem kunnen ondervangen door vliegtuigen die vanuit het westen naar Luik komen eerder op te vangen en om te leiden. Nederlandse verkeersleiders geven aan dat dit technisch mogelijk is, aldus de burgemeester.

Kwestie is blijven liggenPaul van Gurp, hoofd van de afdeling Luchtruim en Regionale Luchthavens bij het ministerie, erkent dat de kwestie wat is blijven liggen. Dat komt volgens hem omdat de problematiek rond vliegveld Lelystad, dat een deel van het vliegverkeer van en naar Schiphol moet overnemen, de afgelopen maanden veel aandacht heeft gevraagd.

Van Gurp ontkent met klem dat het ministerie de gemeente Eijsden-Margraten niet serieus neemt. Volgens hem wordt met de autoriteiten in België wel degelijk gesproken over deze problematiek. Het ministerie wil echter pertinent voorkomen dat het in Brussel en Luik ‘belerend’ overkomt, aldus Van Gurp. Het ministerie is wel bereid om een ontmoeting tussen Nederlandse en Belgische verkeersleiders te organiseren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal