Te lang plassen bij callcenter kost je loon

© iStock

Moet je nodig plassen onder werktijd? Normaal is dat geen enkel probleem, tenzij je voor een callcenter werkt. Een medewerker die dagelijks langer dan tien minuten van het toilet gebruikmaakt, merkt dat meteen aan zijn loon.

Marloe van der Schrier

Vakbond FNV trekt aan de bel over de penibele situatie in callcenters. "Medewerkers die hoge nood hebben, moeten uitloggen met een code”, zegt vakbondsbestuurder Elly Heemskerk. "Zo weet de werkgever precies hoeveel minuten per dag iemand op de toilet zit.”

Bij sommige callcenters zijn ze zo streng, vervolgt Heemskerk, dat je per kwartier wordt uitbetaald. Te lange toiletbezoekjes kunnen dus direct invloed hebben op je uurloon. "Ik vind het mensonwaardig.” In Nederland werken zo’n 130.000 mensen bij callcenters. Een groot deel heeft volgens Heemskerk met ‘pauzebeleid’ te maken.

KleuterklasEen medewerker van een telefonische klantenservice die anoniem wil blijven omdat hij nog bij het bedrijf werkt, bevestigt het verhaal van Heemskerk: "De tijd die je op het toilet besteedt, wordt gemeten. We mogen tien minuten per dag naar de wc. Op zich is dat wel toereikend als je ook tijdens je lunchpauze naar het toilet gaat, maar stel dat je een blaasontsteking hebt en toch de moeite neemt om naar je werk te komen? Het feit dat dit bestaat, voelt alsof het een kleuterklas is.”

Ook Cindy Hempenius, oud callcenter-medewerker, heeft gekke dingen meegemaakt toen ze daar nog op de loonlijst stond. Haar werkgever gebruikte een heuse plasketting, zodat er niet te veel mensen tegelijk naar het toilet gingen: "Ik snap dat je er afspraken over maakt, maar dit voelt alsof je op de kleuterschool zit. Het doet iets met de betrokkenheid bij het bedrijf, want je voelt je niet volwaardig behandeld”, aldus Hempenius.

"Volgens mij moet je mensen eerst meenemen in de planning en informeren over het hoe en waarom van plaspauzes. Leg het niet op, maar leg het uit.”

KraanmachinistOok in andere sectoren is plassen niet altijd eenvoudig. Begin dit jaar legden buschauffeurs nog het werk neer omdat ze door de drukke roosters nauwelijks tijd hadden voor een toiletbezoek. Maar je hebt altijd baas boven baas: columnist en schrijver Richard Engelfriet sprak ooit met ene Paul, een kraanmachinist van bijna 60. Ja, plassen mocht hij van zijn baas zoveel hij wilde. Maar wel boven in zijn kraan. In een fles!

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal