Huurprijzen in Limburg harder gestegen

© iStock

De huurprijzen van woningen in Limburg stegen gemiddeld met 1,8 procent. Dat is meer dan de huurverhoging vorig jaar. Toen was er sprake van een gemiddelde huurstijging van 1,6 procent.

ANP/Redactie

In Limburg is er sprake van een relatief kleine huurstijging. Niet alleen in Limburg, maar ook in Drenthe, Zeeland, Flevoland en Groningen bleef de gemiddelde huurstijgingonder de twee procent.

In de rest van Nederland kregen huurders te maken met een stijging van gemiddeld 2,3 procent. Het hardst gingen de huren omhoog in Amsterdam, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De woninghuren zijn sinds 2012 met 18,5 procent gestegen. Dat is veel meer dan de gemiddelde stijging van consumentenprijzen. Die stegen in dezelfde periode namelijk met 8,5 procent.

Maximale stijgingIn juli worden de huurprijzen jaarlijks verhoogd. De maximale stijging voor sociale huurwoningen werd aan banden gelegd. "Maar door de enorme stijging in eerdere jaren betalen mensen fors te veel'', zegt Woonbond-directeur Paulus Jansen.

De belangenorganisatie pleit er ook voor huurverhogingen in de vrije sector aan banden te leggen. Nu mogen verhuurders in dat segment nog zelf bepalen hoe hard de huurprijzen omhoog gaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal