Nieuwe toeker: ‘Ik kan dat op een leuke en correcte manier’

Remy Rouseau is de nieuwe sirremoniemeister van De Tempeleers. “Representant zijn van het vollek vaan Mestreech, zo’n eervolle baan wilde ik wel.” © Laurens Bouvrie

Met welke aantijgingen hij ‘die vaan us’ bij de machseuverdrach om de oren denkt te gaan slaan, wil Remy Rousseau niet prijsgeven. “Dan speel ik burgemeester Annemarie Penn te veel in de kaart.” Rousseau is de nieuwe ‘sirremoniemeister’ van de Tempeleers. Over de rol van otoriteitetoeker: “Ik kan dat op een leuke en correcte manier.”

Sjak Planthof

Remy Rousseau komt net terug van een stevig eind hardlopen, een hobby van hem. “Ideaal om na te denken over wat ik zoal kan gaan doen in mijn rol als toeker.”

Fris gedouched vertelt de 45-jarige geboren en getogen Maastrichtenaar gezeten op een terrasstoeltje in de tuin achter zijn huis in Rijckholt hoe het zo gekomen is dat hij, relatief onbekend bij velen, deze bijzondere functie gaat vervullen bij de Tempeleers. “Toen bekend werd dat René Persoon na twee jaar zou stoppen als sirremoniemeister, werd op de vergadering gevraagd of we iemand wisten voor die rol. ‘Denk er eens over na’ werd er nog bij gezegd. Nou, ik wist wel iemand.”

Eervolle baanRousseau gaf, nadat een speciale ‘zoekcommissie’ met een profielschets kwam, te kennen dat hij zelf wel oren had naar die rol. “Eigenlijk begon de otoriteite-toeker voor mij pas echt te leven sinds TV Maastricht voor het eerst de machseuverdrach en ook het benkelik momint live uitzond. Representant zijn van het vollek vaan Mestreech, zo’n eervolle baan wilde ik wel.”

Het aankondigen van de Groete Onbekinde is ook wel een beetje van toepassing op Rouseau zelf. De man die sinds 2017 lid is van de stadscarnavalisten, doet in het dagelijks leven personeelszaken voor huisartsenkoepel Zorg in Ontwikkeling in Maastricht. Met zijn vrouw en twee kinderen woont hij al jaren in het landerige Rijckholt, onder de rook van Maastricht. “Hier vind ik rust, maar het kriebelt als ik aan Maastricht denk.”

Leuk en correctMensen die Rouseau kennen, weten wat de nieuwe toeker in zijn mars heeft, aldus de man die tegenover de verslaggever slechts met mondjesmaat het achterste van zijn tong laat zien. “Ik laat een oordeel graag aan anderen over. Vele keren ben ik ceremoniemeester op bruiloften en partijen geweest, maar dat is niet te vergelijken met wat me nu te wachten staat. Ik weet wel van mezelf dat ik dat op een leuke en correcte manier doe.”

Kansen verkekenToeker worden is leuk, maar menig Maastrichter ‘jong’ droomt er van Stadsprins te worden. Zo ook Rousseau. Toen hem in 2017 gevraagd werd om lid te worden van de Tempeleers, wist hij dat zijn kansen verkeken waren. Want de traditie is onverbiddelijk: wie Tempeleer wordt, kan de wensdroom om stadsprins te worden per direct uit zijn hoofd zetten.

In aanloop naar de machseuverdrach, de kolderieke middag in het stadhuis voordat Vastelaovend losbarst, is Rousseau niet zonder meer van plan de komende maanden op de publieke tribune plaats te nemen om gemeenteraadsvergaderingen bij te wonen, zodat hij zijn opponenten in de ogen kan kijken. “Je kunt het tegenwoordig allemaal ook digitaal volgen.”

MentorBovendien heeft hij in de voorbereiding een prima steun in de rug. Niemand minder dan Jan Janssen, de man die 14 jaar lang het gemeentebestuur het vuur na aan de schenen legde bij de machseuverdracht, zal hem als een soort mentor ter zijde staan. De uiterst relaxed ogende Rousseau heeft nog geen letter op papier gezet. “Het gaat straks over actuele zaken. Dus ik wacht nog even. We zien wel hoe het loopt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal