Opnieuw tegenstrijdige getuigenis in zaak Ivana Smit

Ivana Smit de avond voor haar dood.© AD/Privé

Bewoner Suparman op wiens balkon Ivana Smit viel heeft haar horen vallen. Dat verklaarde hij tegen de sergeant die op de 112-melding afkwam. Die verklaring is in strijd met de getuigenis die Suparman eerder deed.

AD/Ton Voermans

Woensdagochtend getuigde sergeant Haliza Hamdan. Zij vertelde dat Suparman tegen haar vertelde dat hij het gangetje bij zijn voordeur aan het dweilen was toen hij een enorm kabaal hoorde. Hij ging naar binnen en zag dat het balkondak ingestort was en zag Ivana eronder liggen. Hij snelde naar beneden om de huismeester te waarschuwen.Eerder getuigde Suparman onder ede dat hij om 9 uur naar zijn werk ging, om 14 uur thuiskwam en toen het ingestorte dak zag.Oom Fred Agenjo, de woordvoerder van de familie, begrijpt er niets van. "Ik kan dit niet duiden. Er moet druk op hem zijn uitgeoefend om later zijn verklaring te wijzigen.''

Lees ook: Ivana's laatste avond: seks, drugs en verkeerde vrienden

Reeks tegenstrijdige verklaringenDe getuigenis van Haliza Hamdan is de zoveelste in een reeks tegenstrijdige verklaringen. Door haar woorden wordt wel steeds duidelijker hoe laat Ivana viel: rond 14 uur.

Daarmee wordt ook het interview dat de Johnsons, het Amerikaanse echtpaar waar Ivana na een nacht stappen verbleef, in maart gaven aan een Britse tabloid twijfelachtig. Luna Johnson verklaarde toen dat zij om 13.25 uur wakker werd en dat Ivana was verdwenen. Haar kleding lag er nog. Luna dacht dat Ivana (die een paar koppen groter was dan zij) kleding van haar had geleend en naar een fotoshoot was.

Hamdan bevestigde de getuigenis van de dienstmeid dat het appartement was schoongemaakt in opdracht van Luna Johnson voordat de technische recherche die avond kwam.Twintigste getuigeDe familie Smit denkt dat het Amerikaanse echtpaar iets met de dood van Ivana heeft te maken. De Johnsons weigeren te getuigen voor de coroner's court in Kuala Lumpur. Ze verblijven in de Verenigde Staten. Haliza Hamdan was de twintigste getuige in de rechtszaak die opheldering moet geven of de dood van het Nederlandse fotomodel een ongeluk was of dat er sprake is van een misdrijf.

De laatste zittingsdag staat gepland voor 25 september. De rechtbank heeft dan 15 dagen gewijd aan de zaak. Wanneer de uitspraak van rechter volgt is nog niet bekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal