Portretten van dekens terug naar parochie

De portretten van zes dekens die terug naar de Pancratiusparochie gaan.© Rijckheyt

De Pancratiusparochie in Heerlen krijgt zes schilderijen van voormalige dekens weer in zijn bezit. De werken waren in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de gemeente geschonken.

Frank Benneker

Toen deken Hans Bouman in 2016 aantrad in Heerlen, viel het hem op dat er nauwelijks portretten van zijn voorgangers in de pastorie hingen. “Dat is iets wat wel een traditie is in de katholieke kerk”, vertelt Bouman. “Mij kwam ter ore dat de werken in een archief lagen. Na enig uitzoekwerk bleek dat deken Jochems ze aan de gemeente had overgedragen.”GeschonkenDe werken waren opgeslagen bij de Gemeentelijke Oudheidkundige Dienst. “We hebben er nog veel moeite voor moeten doen om erachter te komen wat de status van de werken was”, vertelt Bouman. “Het was niet duidelijk of de schilderijen in bruikleen waren gegeven of geschonken zijn. Na flink wat speurwerk door Marlies Nieuwlaat van Rijckheyt in hun archieven bleek dat deken Jochems de werken geschonken had. Ik ben blij dat de gemeente positief op ons verzoek om de werken terug te geven gereageerd heeft.”

GezelschapHet gaat om portretten van pastoor-deken Johan Rouillon (deken van 1839 tot 1863), pastoor-deken Franciscus Savelberg (van 1863 tot 1888), deken Ferdinand Moubis (van 1888 tot 1898), deken Hendrik Wimmers (van 1899 tot 1906), deken Joannes Brewers (van 1906 tot 1924) en deken Pieter Nicolaije (van 1924 tot 1945). “Het plan is om de portretten in de gang naar mijn spreekruimte te hangen”, zegt Bouman. “Daar zullen ze ook voor het publiek te zien zijn. Er hangt al een ander portret van deken Nicolaije en een foto van deken Jochems. Zij krijgen weer gezelschap van hun voorgangers. Maar we moeten eerst nog eens bekijken in welke staat de schilderijen zijn. Ze hebben toch decennia in een archief gelegen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal