Opgestapt raadslid beschuldigt Pechtold van machtsmisbruik

Anne Lok stopt per direct met het raadswerk.© AD/Wilbert Bijzitter

Voormalig raadslid Anne Lok uit Meppel uit forse beschuldigingen richting Alexander Pechtold in haar ontslagbrief. In de brief legt ze uit waarom zij per direct ontslag neemt als raadslid. De Meppelse beschuldigt Pechtold van machtsmisbruik en wangedrag.

AD/Annerieke van der Krift

'Zoals u ongetwijfeld weet vanuit de populaire weekbladen had ik een affectieve relatie met de leider van mijn partij, Alexander Pechtold. Eveneens zult u er langs die weg kennis van hebben gekregen dat die relatie op een voor mij zeer pijnlijke wijze is beëindigd', begint Lok haar ontslagbrief, die in handen is van de Stentor. Ook schrijft Lok dat het erop lijkt dat de Wageningse D66-leider haar als 'labiel en gestoord' weg wil zetten.

Karaktermoord'Inmiddels is het zover dat het erop lijkt dat meneer Pechtold, in reactie op die publicaties, er mee dreigt karaktermoord op mij te plegen via datzelfde soort medium, om mij als labiel en gestoord weg te zetten', schrijft ze. 'Er hangt mij ook boven het hoofd dat hij mij, als ik mij tegen deze publiciteit wil verweren door zijn misbruik, wangedrag en opportunisme aan te tonen, zal vervolgen voor het schenden van het briefgeheim of iets dergelijks.'

BesmeurdLok is ervan overtuigd dat ze binnenkort 'zozeer besmeurd zal zijn', dat ze niet meer met geloofwaardigheid kan functioneren als raadslid. Om die reden heeft ze dinsdagavond haar ontslag ingediend. 'Ik wil voor zijn dat ik terug moet treden, en wens met opgeheven hoofd uit uw raad te vertekken', schrijft de Meppelse.

Ook benadrukt Lok dat ze niet 'wezenloos' zal laten gebeuren wat er allemaal dreigt. 'Ik zal mij verweren tegen wil en dank want daar hebben mijn kinderen en mijn andere naasten, en ikzelf ook, recht op', schrijft ze. Ze sluit haar ontslagbrief af met 'pijn in het hart'.

Niet herkennenPechtold zegt zich niet te herkennen in de geschetste beelden die ex-raadslid Anne Lok opwerpt over hun relatie en het beëindigen ervan. Verder betreurt hij dat zij heeft besloten om op te stappen als raadslid.

De woordvoerder van D66-partijvoorzitter Letty Demmers onthoudt zich van commentaar op de kwestie en verwijst naar de Tweede Kamerfractie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal