Polen woest om beschuldiging grootschalige ww-fraude

© UWV

Polen is boos op Nederlandse media. Het land vindt dat recente berichten over grootschalige fraude met ww-uitkeringen de 'gehele eerlijke en hardwerkende Poolse gemeenschap in een kwaad daglicht' stelt. Dat stelt de Poolse ambassade in een verklaring op de website.

AD/Laurens Kok

De ambassade zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de berichten in de media. De publicaties zouden slechts berusten op 'enkele vastgestelde en berechte gevallen van oplichting en fraude'. "Er zijn veel verwijten gemaakt, echter zonder concrete verwijzingen naar documenten en informatiebronnen'', staat in de verklaring. Polen spreekt van 'kwetsende en generaliserende uitspraken over Polen in Nederland'.

VakantieHet tv-programma Nieuwsuur onthulde maandag dat Poolse arbeidsmigranten op grote schaal frauderen met werkloosheidsuitkeringen. Ze gebruiken valse handtekeningen, nepsollicitaties en adresfraude om duizenden euro's aan uitkering te innen, terwijl ze ondertussen in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren. Ze worden daarbij bijgestaan door malafide tussenpersonen. Uit een interne steekproef van UWV, in bezit van Nieuwsuur, blijkt dat 30 procent van de Poolse WW'ers die met een tussenpersoon werken, niet in Nederland is.

Polen wijst op een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waaruit blijkt dat de werkloosheid onder Polen in Nederland relatief laag is en dat zij geen ernstige belasting vormen voor het sociale stelsel in Nederland. "In merendeel zijn het eerlijke en hardwerkende mensen die zelfstandig hun problemen trachten op te lossen zonder tussenkomst van hulporganisaties in Nederland'', aldus de ambassade.

Onverantwoord"Wij pleiten voor betrouwbare en objectieve journalistiek'', zo sluit de verklaring af. "Ondoordachte uitspraken, doordrenkt van sensatie, zonder het volledige beeld weer te geven van de aanwezigheid van Polen op de Nederlandse arbeidsmarkt, zijn onverantwoord.''

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal