Blok kan aanblijven ondanks harde kritiek

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken)© ANP

DENK, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zeggen het vertrouwen in minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) op. Zij doen dat naar aanleiding van Bloks opmerkingen over de multiculturele samenleving. Er zal geen meerderheid zijn voor de motie, omdat de regeringspartijen en de rechtse oppositie vinden dat Blok kan aanblijven.

ANP

Deze minister kan de geloofwaardigheid niet herstellen, zei Jesse Klaver (GroenLinks). Blok heeft de twijfel niet kunnen wegnemen, zeggen SP en PvdA. 50PLUS twijfelt nog of zij Blok nog kan steunen.

SteunDe regeringscoalitie blijft achter de minister staan. Naast steun van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie houdt Blok ook het vertrouwen van de rechtse oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie. PVV-voorman Geert Wilders vindt dat Blok weliswaar "een schim" van zichzelf is na zijn knieval, maar wil hem "niet wegsturen omdat hij goede ideeën heeft".

De regeringspartijen zijn juist tevreden over Bloks "ruiterlijke" excuses. Volgens Alexander Pechtold (D66) heeft de minister "berouw" getoond. Hij spreekt van een "valse start", waarvan hij hoopt dat Blok die achter zich kan laten. Ook zijn CU-collega Gert-Jan Segers ziet daarvoor ruimte. CDA-voorman Sybrand Buma drukte Blok nog wel streng op het hart dat die zijn woorden voortaan "zorgvuldiger moet wegen en verstandiger kiezen".

Werk gaat doorBlok constateert dat "veel fracties gelukkig hun steun hebben uitgesproken" voor zijn aanblijven. Hij gaat "nu weer vooruit, weer aan de slag met de volle agenda die voor me ligt", want "het werk gaat gewoon door".

Lees ook: De lef van Stef Blok. Wie volgt?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal