Stop Stadslab in Sittard: schulden van tienduizenden euro's

Foto ter illustratie© iStock

Het Stadslab, de 'broedplaats voor creatieve ondernemers' in het voormalige klooster aan de Sittardse Leijenbroekerweg, is met alle activiteiten gestopt. Het stichtingsbestuur worstelt nu met het afhandelen van een schuld van 30 à 40 mille.

Erwin Schmidt

Het Stadslab krijgt sinds 1 juli geen subsidie meer. Het vorige stadsbestuur van Sittard-Geleen heeft dat een jaar geleden al aangekondigd. Volgens het toenmalige college van B en W hebben culturele activiteiten van het lab 'geen prioriteit meer'. Cultuurbedrijf De Domijnen zou voldoende in die behoefte voorzien.

Subsidiegeld terugSinds 2015 is de relatie tussen het Stadslab en de gemeente moeizaam geweest. De gemeente vorderde tientallen duizenden euro’s subsidiegeld terug, omdat de stichting niet aan de voorwaarden voor de steun zou hebben voldaan. Dit en een jarenlang onopgemerkte en oplopende gasrekening voor gebruik van het pand KC138 zijn de belangrijkste oorzaken voor de ontstane schulden.

TentoonstellingenHet Stadslab hield de afgelopen jaren exposities. In juni was er nog werk van beeldend kunstenaar Bastiaan Zuyderland te zien. Daarnaast verhuurde het lab (atelier-)ruimtes in het voormalige klooster aan creatieve ondernemers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal