'Dodenherdenking Maastricht moet naar oude plek'

Print
'Dodenherdenking Maastricht moet naar oude plek'

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Vijf van de zeven oppositiepartijen in de Maastrichtse gemeenteraad willen dat het besluit om de jaarlijkse dodenherdenking op het Herdenkingsplein te blijven houden, wordt teruggedraaid.

PvdA, LPM, PVV, PVM en 50PLUS roepen het stadsbestuur op om er bij het Comité Dodenherdenking Maastricht op aan te dringen zich aan de afspraak te houden. Na voltooiing van de Groene Loper zou de 4 mei-plechtigheid moeten terugkeren naar het Koningsplein. De partijen dienen een motie van die strekking in tijdens de raadsvergadering van volgende week dinsdag.

A2-tunnel
De dodenherdenking, die sinds 1990 op het Koningsplein plaatsvindt, werd in 2012 vanwege de bouw van de A2-tunnel verplaatst naar het Herdenkingsplein in de binnenstad. Tijdens het werk aan de tunnel zou het Koningsplein geen waardige plek zijn. Het stadsbestuur liet de gemeenteraad toen weten dat het met het comité een afspraak had gemaakt om de dodenherdenking terug te laten keren naar de oude plek.

Het herdenkingscomité heeft nu echter besloten op het Herdenkingsplein te blijven gedenken. De plek nabij het Vrijthof zou centraler en intiemer zijn, en bovendien meer publiek trekken.

Enquête
De raadsfracties voelen zich gesteund in hun appel aan het stadsbestuur door een onderzoek van burgerpanel Maastricht. Van de 429 deelnemers aan een enquête gaf 54 procent aan het Koningsplein de meest geschikte plek voor de dodenherdenking op 4 mei te vinden. Van de ondervraagde Maastrichtenaren geeft 14 procent aan dat het Herdenkingsplein de beste plek is, en 24 procent zegt geen voorkeur voor een locatie te hebben.

Panelleden weerspreken de argumenten van het comité: "Het is op het Herdenkingsplein zo intiem, dat het is weggestopt alsof niemand het mag zien.” Dat het Koningsplein minder centraal zou liggen in de stad wordt niet als bezwaar gezien. „Door de Groene Loper is de locatie er alleen maar beter en mooier op geworden.”

Ophef
PvdA-raadslid Anita van Ham: "Het is te betreuren dat over de plaats van de dodenherdenking nu zo’n ophef dreigt te ontstaan. Het zou partijen sieren om dit niet verder te laten escaleren en recht te doen aan gemaakte afspraken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen