Ruzie over route van Awacs-vliegtuigen

© Harry Heuts

Ruzie tussen Brunssum en Onderbanken. Inzet is de vliegroute voor Awacs. Die moet worden ingetekend in een plan voor bedrijventerrein Rode Beek. Anders blaast Brunssum het wellicht af.

Geertjan Claessens

Onderbanken weigert ruimte in te tekenen voor een vliegroute voor Awacs in het bestemmingsplan Rode Beek. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken maakt bezwaar tegen dat plan vanwege het ontbreken van de zogeheten invliegfunnel, en krijgt daarbij steun van Brunssum.

Verantwoordelijk wethouder Jo Palmen (BBB Lijst Palmen) vindt dat de gemeente niet moet meewerken aan het plan als dat niet wordt aangepast. Dat zei hij deze week in een raadscommissie. Uiteindelijk moet de raad daarover een besluit nemen. Volgens Palmen heeft Brunssum de buurgemeente laten weten de bezwaren van het ministerie te delen, maar zijn collega Peter Salden (Democraten Onderbanken) heeft dat niet zo begrepen.

Geen noodzaakSalden ziet ook geen noodzaak voor aanpassing. Op het bedrijventerrein, dat deels in Brunssum en gedeeltelijk in Onderbanken ligt, mogen gebouwen volgens het bestemmingsplan maximaal twaalf meter hoog zijn. Omdat het gebied hooguit zeventig meter boven NAP ligt blijven bouwwerken dus ruim onder de maximale toegestane hoogte van de vliegroute van 140 meter boven NAP.

Onderbanken wijst er fijntjes op dat hier nu bomen staan die hoger zijn dat twaalf meter, wat blijkbaar niet tot problemen leidt. Ook bij de plannen voor de Buitenring is volgens Onderbanken geen rekening gehouden met de verkenningsvluchten, en daartegen diende het Rijk geen bezwaar in.

InkortenHet ministerie dringt al geruime tijd aan op de kap of het inkorten van bomen in de vliegroute. De Raad van State bepaalde dat Onderbanken bij de eerste aanpassing van het bestemmingsplan de vliegroute in moet tekenen. Ook Palmen vindt dat Onderbanken daar niet onderuit kan en noemt het onverantwoord niet mee te werken. Afblazen van het plan kan grote gevolgen hebben. Onderbanken wil twee bedrijven uit het centrum van Schinveld verplaatsen naar de Rode Beek.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal