Ontevreden leraren doen oproep om 'allemaal' te staken

Print
Ontevreden leraren doen oproep om 'allemaal' te staken

Afbeelding: ANP

Alle overheidsdiensten moeten een dag staken. Die oproep doen ontevreden leraren achter PO in Actie. "Geld is er niet voor ons, maar grote bedrijven hoeven straks geen dividendbelasting te betalen.”

De voormannen van PO in Actie, Jan van de Ven en Thijs Roovers, zijn het zat om steeds voor een dichte deur te staan bij Onderwijsminister Arie Slob wanneer ze vragen om hogere salarissen voor basisschoolleraren. Vorige week zijn ze zelfs bij Slob weggelopen, omdat ze weer te horen kregen dat er geen geld meer is voor het basisonderwijs.

Daarom mikken de leerkrachten nu op een actie die nog groter is dan wat ze met PO in Actie voor elkaar hebben gekregen. Toen wisten ze ruim 60.000 leerkrachten naar het Zuiderpark in Den Haag te krijgen. Ook bleven basisscholen meerdere dagen dicht. Ze wilden 1,4 miljard euro extra, maar kregen tot dusver de helft.

Andere boeg
Om die andere helft te krijgen, gooit PO in Actie het over een andere boeg. In een ingezonden brief aan het AD roepen ze andere sectoren op de krachten te bundelen. De actiegroep mobiliseert (jeugd)zorgmedewerkers, politieagenten, defensiepersoneel en leraren. "De hele publieke sector staat in de fik. Intussen geeft de regering twee miljard per jaar aan grote bedrijven met het afschaffen van de dividendbelasting”, verklaart Van de Ven.

Want het personeel in de (jeugd)zorg, bij de politie, bij defensie en in het onderwijs hebben een gemene deler: ze ervaren grote werkdruk, hebben te maken met een personeelstekort en vinden de salarissen te laag. Van de Ven: "We krijgen allemaal te horen dat er geen geld is. Er is altijd geld. Het gaat hier om politieke keuzes die worden gemaakt.”

Geen geld
Zorgmedewerkers zijn wel te porren voor actie. Bij de Facebookpagina Zorg in Actie zijn al bijna 30.000 leden aangesloten. "Wij krijgen ook steeds te horen dat er geen geld is. Alleen voor de ouderenzorg is er meer gekomen”, zegt oprichter Marijke Volgers. En hoewel zorgpersoneel meestal niet voelt voor staken, merkt ze dat de bereidheid groeit. Volgers: "Veel zorgmedewerkers vinden het belachelijk dat er twee miljard euro naar de buitenlandse aandeelhouders van grote bedrijven gaat en de zorg naar de maan kan lopen.”