Monique en Sylvie komen in actie voor hun moeder

Print
Monique en Sylvie komen in actie voor hun moeder

De tweelingzussen Sylvie en Monique, met tussen hen in hun moeder Lutgarde Houbiers. Afbeelding: Fam. Houbiers

Monique en Sylvie Houbiers uit Maastricht houden op 16 september een themadag om geld in te zamelen voor onderzoek naar de oorzaken van Multiple Sclerose (MS). Hun moeder lijdt al 30 jaar aan deze chronische ziekte.

De tweelingzussen Sylvie en Monique zijn de initiatiefnemers van stichting MSvsMS, die zich ten doel stelt om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. Multiple Sclerose is een aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast, en heeft een onvoorspelbaar ziekteverloop.

Sylvie en Monique waren 6 jaar oud toen hun 33-jarige moeder voor het eerst te maken kreeg met fysiek ongemak: moeilijk lopen en felle pijn. Veel later pas bleek dat deze klachten de eerste verschijnselen waren van MS.

Psychisch
“Het duurde zes jaar voordat, dankzij de komst van de MRI-scan, de diagnose gesteld kon worden”, zegt Sylvie. “In die eerste jaren was er pijn en veel onzekerheid: wat is er aan de hand? Het ene onderzoek na het andere. Er werd zelfs gesuggereerd dat het psychisch zou zijn. Niet dus, het was MS."

Die uiteindelijke diagnose was slecht nieuws, want MS is ongeneeslijk. Sylvie: "Hoewel onze moeder een zeer langzame vorm van MS heeft, zie je iemand die je lief is stelselmatig aftakelen. Onze ouders zijn moedige en optimistische mensen maar het leven met MS is ontzettend moeilijk." 

De wetenschap dat je nooit meer beter wordt en alleen maar steeds weer aan levenskwaliteit inlevert is onverdraaglijk, aldus Sylvie. "De laatste jaren zit mama in een rolstoel en is ze totaal afhankelijk van anderen. Dat is moeilijk. Wij, als kinderen (Sylvie en Monique hebben een oudere zus, Yvonne red.), kennen onze moeder eigenlijk alleen als iemand die beperkt is en pijn lijdt. Gelukkig hebben onze ouders zich altijd sterk getoond, maar MS loopt als een dramatische rode draad door ons gezin en dat zal altijd zo blijven.”

Bewustwording
Het lot spoorde het tweetal aan om zich in te zetten voor research naar de ziekte. Monique: “Er zijn medicijnen, er wordt vooruitgang geboekt, maar er zijn ook nog heel veel vraagtekens. Dus is er geld nodig. Op onze eigen bescheiden manier willen we een bijdrage leveren. Sport lijkt daarbij een goed middel omdat ‘bewegen’ zo’n contrast vormt met MS dat bewegen steeds minder mogelijk maakt. We denken dat de themadag een goed beeld geeft van wat MS met mensen doet en die bewustwording is belangrijk.”

MoveStrong
De themadag op 16 september begint om 10 uur met de run MoveStrong die de deelnemers over een parcours van 5 of 10 kilometer voert. Het inschrijfgeld voor de run is 10 euro voor beide afstanden en wordt volledig gedoneerd aan de Stichting MSResearch. Inschrijven kan via Inschrijven MoveStrongRun.

Aan de themadag is ook en filmmiddag gekoppeld die om 14.00 uur begint. De aangrijpende film ‘100 Metros’ geeft weer wat MS met de mens en zijn/haar omgeving doet. Voordat de film begint is er een tafelgesprek met MS-patiënt Lutgarde Houbiers, MS-Patiënt Bancia Korsten-Jasper, een MS-specialist en nog een aantal (ervarings)deskundigen. 
De middag is toegankelijk voor 20 euro.  Tickets zijn verkrijgbaar via Ticketverkoop MovieSunday 100Metros.

Alle informatie over de actie via www.inactievoorms.nl/actie/movestrong.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen