Coöperatie verzorgt jeugdhulp in drie gemeenten

Print
Coöperatie verzorgt jeugdhulp in drie gemeenten

Afbeelding: Stockfoto

Heerlen / Landgraaf - Jeugdhulp wordt vanaf volgend jaar in Heerlen, Landgraaf en Voerendaal uitgevoerd door een nieuwe coöperatie: JenS.

JenS (‘Jong en Sterk’) is een samenwerkingsverband van Xonar, Mondriaan, Radar, Koraal, MeanderGroep, Alcander Heerlen en Wel­sun Landgraaf. Wat deze zorg-instellingen aan expertise missen, wordt ingehuurd.

Voor jeugdigen en ouders die gebruikmaken van jeugdhulp verandert er in eerste instantie niets. De hulp loopt door tot het eind van de beschikking. Pas als de indicatie afloopt, wordt de individuele situatie opnieuw bekeken.

Logisch
Wethouder Jordy Clemens (Jeugdhulp, SP) noemt de samenwerking van zorgaanbieders in een coöperatie een logische zet. „Het aanbod van zorgaanbieders in Zuid-Limburg is met driehonderd zo groot dat het moeilijk wordt om over kwaliteit afspraken te maken.”

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp en moeten ook rekening houden met de kosten. Ook dat is een reden voor deze stap, zegt Clemens.

Een andere reden is dat Heerlen, Landgraaf en Voerendaal meer maatwerk willen leveren. Zij willen de hulp sneller en dichter bij de mensen in de buurt brengen, aldus Clemens. Dat kan door alle vormen van hulp ‘in of bij de thuissituatie’, plus alle jeugd- en jongerenwerk ­gezamenlijk in te kopen via één integrale opdracht. Met daaraan gekoppeld één budget. Gemeenten krijgen daardoor meer grip op de krappe budgetten voor jeugdhulp, zo is althans de verwachting van Heerlen, Landgraaf en Voerendaal.

Kwaliteit
Een coöperatie zou ook inhoudelijke voordelen bieden. „Door te vertrouwen op de deskundigheid van hulpverleners verwachten wij een betere kwaliteit en meer innovatie binnen de jeugdhulp”, laat Clemens namens de drie gemeenten weten.

Coöperatie JenS gaat op 1 januari van start. Jeugdigen en hun ouders worden in Heerlen voor vragen verwezen naar de Sociale Buurtteams die in alle wijken actief zijn. In Landgraaf kan het Jeugdteam uitkomst geven en in Voerendaal het CJG.

Het coöperatiemodel is afgelopen jaar in rechtszaken ter discussie gesteld. Volgens wethouder Peter van Zutphen (Welzijn, SP) ging het daarbij niet om het model, maar om individuele wensen van cliënten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen