Winning aardwarmte Grubbenvorst helemaal stilgelegd

Print
Winning aardwarmte Grubbenvorst helemaal stilgelegd

Afbeelding: Laurens Eggen

Grubbenvorst - In glastuinbouwgebied Californië in Grubbenvorst wordt voorlopig geen warm water uit diepe aardlagen opgepompt. Ook het tweede geothermieproject is stilgelegd.

Aanleiding zijn aardbevingen in het gebied. Eerst moet onderzocht worden of de bevingen het gevolg zijn van de winning van aardwarmte.

Lees ook: Winnen van aardwarmte is gevoelige kwestie

De betrokken tuinders van het project CLG (Californië Lipzig Gielen) hebben het besluit genomen na overleg met de toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). In Californië zijn twee installaties waar warm water wordt opgepompt. De winning van aardwarmte door paprikateler Wijnen werd op 10 mei 2018 al stilgelegd.

Het SodM waarschuwde vorig jaar dat Noord-Limburg een verhoogde kans op aardbevingen heeft als gevolg van de winning van aardwarmte in de buurt van actieve breuken in de diepe ondergrond. In Grubbenvorst gaat het om de Tegelenbreuk en de Veldenbreuk. Om die reden wordt rond de twee installaties voortdurend gecontroleerd of aardbevingen plaatsvinden. Dat was op 25 augustus en op 3 september geval. De laatste beving had een kracht van 2 op de schaal van Richter.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje