Eis: twaalf jaar cel voor loungebar-moord Sittard

Print
Eis: twaalf jaar cel voor loungebar-moord Sittard

Afbeelding: De Limburger/Rob Oostwegel

Sittard - De officier van Justitie eist 12 jaar gevangenisstraf voor Abbas Al-S voor de dood van Abderahim Maihouane. Op 15 april 2017 is Maihouane hard geslagen en met drie kogels doodgeschoten in het damestoilet van loungebar Tropicana in Sittard.

 Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs om Al-S van moord te beschuldigen, maar wel voldoende voor doodslag.

De 32-jarige Irakees Al-S. toonde zich donderdag weinig coöperatief in de rechtszaak, waarin hij de enige verdachte is. Hij weigerde consequent vragen te beantwoorden over andere mensen die op de bewuste avond in de loungebar aanwezig waren. Al-S, die door bekenden ook wel  ‘Iraki’ wordt genoemd, benadrukte dat hij onschuldig is en dat het Openbaar Ministerie vanaf de eerste dag ten onrechte alleen hem als dader in het vizier heeft gehad.

Ruzie
Hij erkende wel dat hij al een tijdje ruzie had met ‘Abdi’ Maihouane. Die avond in Tropicana kwam Maihouane naar Al-S toe, die achter in een hoekje aan een tafeltje zat. Er volgde een kort gesprek waarin volgens Al-S. de ruzie is bijgelegd. "Ik was niet meer boos. We hebben elkaar omhelsd.” Waarover die ruzie ging, wilde de verdachte niet zeggen: "Dat is privé.” Na het gesprek ging Abdi weg, aldus Al-S. "Wat er daarna is gebeurd weet ik  niet.”

Feit is dat Maihouane even later werd neergeschoten in het damestoilet. Het barpersoneel waarschuwde Kamal, de vier jaar jongere broer van Abdi. Die trof hem bloedend aan in Tropicana en bracht hem in zijn eigen auto naar het ziekenhuis. Tijdens die rit zou Abdi volgens Karim herhaaldelijk hebben gezegd dat ‘Iraki’ de dader was. 

Irak
Al-S bleek vlak na de gebeurtenis naar Irak te zijn gereisd, naar eigen zeggen om zijn broer in Irak te steunen die in scheiding lag. In september 2017 keerde hij terug naar Nederland, en werd meteen in de boeien geslagen. De man zit nu bijna een jaar in voorarrest. "Ik erken dat ik een brutale jongen ben, maar in het politiedossier lijk ik wel een maffioso. Dat klopt niet. Hoe het wel zit, zeg ik niet, ik ben hier niet om uw onderzoek op te lossen. Ik zal nooit namen noemen. Ik heb dit niet gedaan, punt uit. Ik ga vroeg of laat schadevergoeding krijgen van justitie.”

De rechtszaak tegen Abbas Al-S, begon donderdagochtend met flinke vertraging. Meteen bij aanvang van de zitting viel de zeer geëmotioneerde moeder van Abderahim Maihouane flauw toen ze de verdachte binnen zag komen. De rest van de zitting heeft ze niet meer bijgewoond. Tegen het middaguur kregen familieleden de gelegenheid slachtofferverklaringen voor te lezen. Nadat een zusje van Abdi dat had gedaan viel ook zij flauw. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje