Statenvragen over losgerukte dakpannen bij vliegveld Beek

Print
Statenvragen over losgerukte dakpannen bij vliegveld Beek

Afbeelding: De Limburger

Maastricht-Airport / Meerssen / Ulestraten - De kwestie rond de losgerukte dakpannen bij vliegveld Beek, wordt nu ook aangekaart in het provinciehuis.

Afgelopen week werden opnieuw dakpannen van woningen in de omgeving van het vliegveld losgerukt door een laagvliegend toestel.

In navolging van fracties in de Meerssense gemeenteraad, heeft nu ook de fractie van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten hierover schriftelijke vragen ingediend.

Zorgen
In Ulestraten raakten vorig weekend drie huizen beschadigd door de luchtdrukgolf die werd veroorzaakt door een landend vrachtvliegtuig. In mei van dit jaar gebeurde hetzelfde ook al eens.

"Nu er zich binnen vier maanden tijd twee keer een vergelijkbaar incident heeft voorgedaan, maken wij ons ernstige zorgen over de veiligheidsprocedures bij het vliegveld", zo laat Andreas Pohle namens de fractie van Kijk! in de Meerssense gemeenteraad weten. De fractie vraagt zich af of er maatregelen genomen zijn na het eerste incident.

Maatregelen
De Statenfractie van de Partij voor de Dieren zou graag zien dat de Provincie Limburg het vliegveld wat meer achter de vodden zit. Met name wanneer het gaat om het onderzoek dat het vliegveld op dit moment zelf doet naar de kwestie en de schade die, mogelijk samenhangend met dat onderzoek, nog niet hersteld is.

De fractie stelt bovendien voor om in gesprek te gaan met de luchthaven over mogelijk preventieve maatregelen. Ze verwijst daarbij naar Schiphol. Die luchthaven kent een regeling waarbij ze omwonenden financieel tegemoet komt wanneer die hun dakpannen steviger willen laten vastleggen of willen verankeren.