L1: minder geld, dus ook minder regionale televisie

Print
L1: minder geld, dus ook minder regionale televisie

Afbeelding: De Limburger

Bekende L1-programma’s als Limbourgeois, L1NWS, L1SPRT en AvondGasten verdwijnen van het scherm.

Ze maken vanaf 17 september plaats voor een nieuw dagelijks tv-programma: L1mburg Centraal. Door een bezuiniging van 1,5 miljoen, meer dan 10 procent van de totale begroting, is L1 gedwongen een aantal scherpe keuzes te maken.

Onder de streep komt het er op neer dat de regionale zender dagelijks zo’n twintig minuten minder regionale televisie aan zal bieden, zegt hoofdredacteur Leo Hauben.

Weerbericht
Actuele elementen uit de genoemde programma’s zullen dagelijks een plaats krijgen in L1mburg Centraal, maar de ‘verpakking’ wordt anders, laat L1 in een persbericht weten.

Het enige programmaonderdeel dat de vernieuwing heeft overleefd is het weerbericht. L1mburg Centraal eindigt, net zoals nu nog L1NWS, met het weerpraatje door Thijs Zeelen of Léon Rademakers. Vaste presentatoren van de nieuwsshow, die dagelijks om 17.30 live wordt uitgezonden, zijn afwisselend Fabienne Nijsten, Kirsten Paulus, Sander Kleikers en Wouter Nelissen.

Internet
Het nieuwe programma is een van de grootste veranderingen in de tv-programmering van de regionale omroep sinds vele jaren. L1 reageert hiermee naar eigen zeggen op de trend dat steeds meer Limburgers het regionale nieuws via apps of het web consumeren, waardoor de nieuwsfunctie van televisie verandert.

Hoofdredacteur Leo Hauben: "Regionaal nieuws blijft voor L1 natuurlijk heel belangrijk. Op tv gaan we ’s avonds, op een minder formele toon, vooral uitleggen wat dat nieuws betekent voor de Limburgers. We willen verhalen vertellen."

Scherpe keuzes
Ondanks de genoemde ‘scherpe keuzes’ blijft L1 toch sportwedstrijden als de Ladies Tour uitzenden. Dat kan volgens Hauben, omdat organisaties het signaal gratis ter beschikking stellen en er met andere regionale omroepen wordt samengewerkt.

Ook rechtstreekse uitzendingen van culturele evenementen als het Vastelaoves Leedjes Konkoer blijven op de rol staan. "Dat soort uitzendingen wordt gesponsord door provincie of gemeentes”, verklaart Hauben.

Docu's
Ook nieuw in de programmering per 17 september is dat op doordeweekse dagen om 20.30 uur ruimte komt voor documentaires of speciale uitzendingen, zoals Blaaskracht over de Limburgse harmonie- en fanfarewereld.

De titel AvondGasten verdwijnt overigens niet helemaal. Onder deze naam worden eens per maand thema-uitzendingen of debatten uitgezonden.