Wijkteam Maasgouw krijgt een beveiliger bij spreekuren

Print
Wijkteam Maasgouw krijgt een beveiliger bij spreekuren

Afbeelding: iStock

Maasbracht - Maasgouw huurt tijdelijk een beveiliger in voor de veiligheid van het sociale wijkteam. Tijdens spreekuren krijgt het team te maken met agressie, aldus de gemeente.

Een agressieveling aan de balie of in de spreekkamer van het sociale wijkteam. Het kwam het afgelopen jaar vaker voor in de gemeente Maasgouw.

Ontoelaatbaar gedrag
Aangifte werd er nooit gedaan, wel zijn er waarschuwingen uitgedeeld voor ‘ontoelaatbaar gedrag’, zo laat een gemeentewoordvoerder weten.

Nu het sociale wijkteam is verhuisd van het gemeentehuis naar het cultureel centrum De Spil in Maasbracht (een raadsbesluit uit 2015) is besloten een beveiliger in te huren.

Kwetsbaar
Het sociale wijkteam is namelijk ‘kwetsbaar’, aldus de gemeente, omdat het niet meer kan meeliften op de veiligheidsmaatregelen bij het gemeentehuis. Daarnaast is het in de Spil, waar ook de bibliotheek en het huiskamerplus-project zijn gehuisvest, soms erg rustig.

‘Stel dat er maar twee medewerkers aanwezig zijn, die beiden in een kamer een cliënt hebben zitten, dan is er niemand om in te grijpen bij een (dreigend) incident’, schrijft de arbodienst DPSO Arbozorg in een advies aan de gemeente.

Geweld
Daarbij stelt het gemeentebestuur dat het juist die gesprekken zijn waarbij ‘agressie- en geweldproblemen te verwachten zijn’. In het voorstel schrijft het college: ‘Deze gesprekken verlopen niet altijd even makkelijk vanwege het vertellen van beslissingen die invloed hebben op het inkomen van de cliënten. Het kan escaleren. Vanwege het open inloopspreekuur komen er soms mensen onverwachts verhaal halen’.

Op dit moment zijn nog niet alle leden van het wijkteam getraind in omgaan met agressievelingen. Genoeg reden voor het college om tot het eind van het jaar een beveiliger in te huren tijdens de spreekuren.

De beveiligingsmaatregel, die 7.200 euro kost, is hoogstwaarschijnlijk van tijdelijke aard. De teamleden zullen de komende tijd gezamenlijk geschoold worden en krijgen onder andere agressietraining. In november wordt bekeken of de beveiliger in 2019 ook een oogje in het zeil moet houden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen