Nederweert wil openbare gebouwen versneld verduurzamen

Print
Nederweert wil openbare gebouwen versneld verduurzamen

Afbeelding: ingimage

Nederweert - Nederweert wil het verduurzamen van openbare gebouwen versnellen. Hierdoor zullen het gemeentehuis en sporthal De Bengele niet in 2030 maar al in 2021 zijn ‘opgekrikt’ naar energielabel A.

Nederweert wil energiebesparende maatregelen aan openbare gebouwen eerder uitvoeren. Dit in een poging om de verduurzaming te versnellen. Het gaat hierbij met name om het gemeentehuis en de sporthal.

Warmtepomp
De bibliotheek voldoet al aan de eisen voor energielabel A en met de gymzaal in Ospel (label G) wil het college apart aan de slag. Hiermee zou Nederweert grotendeels al eerder voldoen aan de afspraak in het Nationaal Energieakkoord om de grotere openbare gebouwen voor 2030 te laten slagen voor een energielabel A.

Om het verduurzamen van het gemeentehuis van Nederweert te versnellen, wil het college de warmtepomp niet in 2026 maar in 2020 installeren. Een energiebesparende maatregel waarmee ruim 850.000 euro is gemoeid.

Verlichting
Een stuk minder duur (50.000 euro) is het plaatsen van zonnepanelen dat een jaar naar voren is gehaald en daarmee volgend jaar start. Lampen worden niet in 2022 maar volgend jaar al vervangen door zuinige verlichting en het isoleren van vloeren en wanden voor ruim 42.000 euro is zelfs tien jaar naar voren gehaald en gaat daarmee ook volgend jaar al van start.

Daardoor kan het gemeentehuis al in 2021 een energielabel A krijgen, negen jaar eerder dan landelijk afgesproken. En dit past wat het college betreft weer mooi in de duurzame doelen van de nieuwe ­coalitie van JAN, Nederweert Anders en D66.

Kasten
Sporthal De Bengele krijgt de komende twee jaar zuinigere luchtbehandelingskasten, een verbeterde rendement (VR-)ketel en voor bijna drie ton zonnepanelen op het dak.

Als dit allemaal lukt - voor de plaatsing van zonnepanelen moet nog onderzocht worden of het dak dit kan dragen - kan het energielabel van de sporthal in 2021 worden ‘opgekrikt’ van C naar A.

Gymzaal
De openbare bibliotheek heeft al een label A. Dat daar de komende tijd nog de verlichting wordt vervangen door zuinige led-lampen en dat daar een nieuwe cv-ketel wordt geplaatst, maakt het gebouw wel zuiniger.

De gymzaal in Ospel is op de kop af 50 jaar oud en heeft het minst zuinige energielabel G. Gezien de leeftijd en de onderhoudstoestand van dit gebouwwordt in een later stadium bekeken wat met de gymzaal moet gebeuren.

Het versneld energiezuinig maken van gemeentelijke gebouwen kost Nederweert de eerste drie jaar zo’n 180.000 euro extra. Vanaf 2021 leveren de maatregelen een jaarlijkse besparing op kosten voor elektra en gas op van een kleine 80.000 euro.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu