Jos Brech kende kampplaats De Heikop als zijn broekzak

© YouTube

Jos Brech, verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, is terug in Nederland. Hij mag uitleggen hoe zijn DNA op de broek van het slachtoffer komt. Onderzoek van De Limburger leert dat Brech de plek waar Nicky verdween als zijn broekzak kende.

Onderzoeksredactie

Jos Brech, verdachte in de zaak-Nicky Verstappen en bijna twintig jaar ‘toevallige passant’ genoemd in het politiedossier, kende De Heikop, waar Nicky verdween, op zijn duimpje. Als fervent scoutingman kwam hij jarenlang op deze kampplaats in Brunssum, zo verklaren meerdere bronnen, onder wie scoutingcollega’s tegenover de onderzoeksredactie van De Limburger.

De vraag of Brechs bekendheid met de plaats delict bij de politie bekend is of had kunnen zijn, wilde het OM donderdag niet beantwoorden. "Hij kende elk paadje op De Heikop”, aldus een van de scoutingcollega’s.

VerkennersleiderTen tijde van Nicky’s dood was Brech verkennersleider bij scouting Welten in het naburige Heerlen. Scouting Welten hield regelmatig trainingen en districtelijke wedstrijden op De Heikop, soms met overnachting. Brech is door de recherche steeds aangeduid als een ‘toevallige passant’.

Op 12 augustus 1998 om 00.30 uur ’s nachts, enkele uren na de vondst van Nicky’s lichaam, werd Brech in de nabijheid staande gehouden door de marechaussee. Hij fietste op en neer en trok daarmee de aandacht. Zijn gegevens werden genoteerd en in 2001 werd hij tweemaal als getuige gehoord. Brech verklaarde dat hij daar fietste om post voor de scouting te bezorgen.

OngeloofwaardigVolgens de scoutingleiders is dat een ongeloofwaardig verhaal. Scouting Welten had geen leden in Brunssum of aan die kant van de Brunssummerheide. Het gebied ligt ook totaal niet op de route tussen de Heerlense wijk Welten en Brechs woonplaats Simpelveld. "Het was een lulverhaal”, aldus een van de leiders uit die tijd.

Oud-rechercheur Frank Peters, als politieman niet betrokken bij het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen, maande Brech in 2001 zijn biezen te pakken bij de scouting. Peters, bestuurder bij de scouting, deed dat na een waarschuwing van een collega-politieman. Deze week heeft Peters aan de recherche gemeld er zeker van te zijn dat Brech in augustus 1998 geen post heeft rondgebracht.

'Leugen'De Heerlenaar spreekt van "een leugen” van Brech om zijn aanwezigheid vlak bij de vindplaats van Nicky te rechtvaardigen. De onderzoeksleiding verklaarde eerder dat indertijd bij de scouting navraag is gedaan of Brech inderdaad brieven rondbracht, wat een bevestiging opleverde. Brech landde gisteren op Schiphol. Hij wordt bijgestaan door strafpleiter Gerald Roethof.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal