Strijd tegen motorclubs: OM wil No Surrender verbieden

Print
Strijd tegen motorclubs: OM wil No Surrender verbieden

Afbeelding: De Limburger

Het Openbaar Ministerie (OM) wil ook motorclub No Surrender door de rechter laten verbieden. Het verzoek is ingediend bij de civiele rechter in Assen, omdat in Emmen een van de weinige officiële afdelingen van No Surrender zit.

Het OM wil de motorclub en alle daaraan verbonden onderafdelingen - chapters en brotherhoods - laten verbieden, en de vereniging officieel laten ontbinden.

Geweld
Volgens het OM behoort No Surrender tot de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG), waarin geweld gepleegd en verheerlijkt wordt. Deze clubs zijn daarom een bedreiging voor de openbare orde. No Surrender is in 2013 opgericht door Klaas Otto, die motorclub Satudarah kort daarvoor had verlaten. Tegen Otto is recent een celstraf van tien jaar geëist voor onder meer afpersing, bedreiging, mishandeling en witwassen. Eind volgende maand volgt uitspraak in die zaak. Een ander voormalig No Surrender-kopstuk, Henk Kuipers, zit momenteel ook in de cel.

Eerder verbood de rechtbank motorclub Bandidos al, die zaak loopt nu in hoger beroep. Afgelopen juni werd ook motorclub Satudarah verboden. Er loopt nog een procedure tegen de Hells Angels.

Lees ook: Verbod motorclub Bandidos is nog maar eerste stap