'Vrijwilligers en organisaties laten ‘klikken’ is ons doel'

Print
'Vrijwilligers en organisaties laten ‘klikken’ is ons doel'

Francien en Kelly (midden en rechts) bemiddelen tussen vrijwilligers en organisaties. Daarbij kunnen ze altijd op de professionele hulp van Björn (links) rekenen. Afbeelding: VIA Leudal

Haelen - Vrijwilligers zijn één van de kurken waarop onze samenleving drijft. Ze maken zonder overdrijven het verschil. Zonder de onbaatzuchtige inzet van velen, zou de maatschappij er hoogstwaarschijnlijk heel anders uitzien. Het Steunpunt Vrijwilligers in Leudal vormt hierin een belangrijke spil. Via de vacaturebank Klikleudal.nl verbinden ze vrijwilligers aan organisaties.

En die verbindende functie is ook meteen de kern van het Steunpunt Vrijwilligers. Organisaties en verenigingen kunnen zich op Klikleudal.nl inschrijven met vrijwilligersvacatures. Actieve burgers kunnen op hun beurt op de site zoeken naar een passende vrijetijdsinvulling. De mogelijkheden zijn legio. Vrijwilligster Francien: “Het is belangrijk om te zoeken naar een passende vrijwilligersfunctie. Alles kan, zo lang de ogen maar gaan stralen van het vrijwilligerswerk dat ze gaan doen.” Op Klikleudal.nl staat een lange lijst met uiteenlopende vrijwilligersvacatures. Van technische klussen tot zorg. “Een persoonlijk gesprek met één van de steunpuntvrijwilligers is ook een optie. Dan kijken we samen waar de meeste interesse ligt en of daar een passende functie bij beschikbaar is. We bellen ook altijd even na hoe het contact met een organisatie is verlopen en of de functie is wat de vrijwilliger zoekt. En ‘klikt’ het niet, zoeken we gewoon verder. Vinden en binden is de achterliggende gedachte. Passie en motivatie de drijfveer.”

Nu de meesten moeten werken tot hun 67e, wordt de spoeling van vrijwilligers steeds dunner. Door aan te haken bij het tweejarig project Aan de Slag, een samenwerking tussen Proteion Welzijn, gemeente Leudal, COA en Pharos, stimuleert en bemiddelt het steunpunt bewoners van het AZC naar vrijwilligerswerk. “Dit vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat de bewoners op zeer laagdrempelige wijze een zinvolle dagbesteding hebben, ondertussen de taal kunnen leren, onze cultuur leren kennen en in contact komen met mensen buiten het AZC. Daarnaast worden er door hun inzet allerlei klussen opgepakt. Van wandelen met minder-valide senioren tot het opknappen van het molenterrein. Een win-win situatie voor alle partijen,” vertelt steunpuntvrijwilligster Kelly enthousiast. “Het project is een groot succes. Hierdoor kunnen we meer vrijwilligers koppelen aan maatschappelijke organisaties.”

Francien en Kelly zijn zelf ook via klikleudal.nl bij het steunpunt werkzaam. “Na mijn pensioen had ik de behoefte om iets te gaan doen. Ik voel me nog te jong om thuis te zitten,” vertelt Francien. Kelly ondersteunt Francien met de website en telefoon bij het steunpunt. “Ik ben totaal uit mijn comfortzone gestapt. Ik heb altijd in het ziekenhuis gewerkt als hartfunctie laborante. Na een reorganisatie raakte ik mijn baan kwijt. Via het loopbaantraject viel mijn oog op Klikleudal.nl. Ik ben me nu aan het oriënteren op een nieuwe baan, maar tot die tijd kan ik me hier nuttig maken, doe contacten op en kom onder de mensen.”

Hoewel op de meeste plaatsen een dergelijk initiatief gerund wordt door een beroepskracht, geholpen door vrijwilligers, is de situatie in Leudal uniek. Of beter gezegd: precies andersom. “Klopt,” legt Björn Maessen, beroepssteuntje in de rug voor het steunpunt, uit. “Het Steunpunt Vrijwilligers wordt hier helemaal door vrijwilligers gerund, met eventuele steun van mij als beroepskracht. Zo is het al sinds de oprichting. En met succes! Anno 2018 is het vrijwilligerswerk immers heel divers.“

Ook interesse in vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Steunpunt Vrijwilligers, tel. (0475) 45 30 33 of kijk op www.klikleudal.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen