Bonden: 'Ultiem bod om onrust te stoken'

Print
Bonden: 'Ultiem bod om onrust te stoken'

Afbeelding: Rob Cox

Sittard - De metaalwerkers in Zuid- en Midden-Limburg staken vrijdag voor de zoveelste keer voor een betere cao. Ze hebben zich vrijdagochtend verzameld in het Stadspark in Sittard. De stakende medewerkers vertegenwoordigen zo’n 35 bedrijven. Daarvan is VDL Nedcar de grootste.

Inzet van de stakingen zijn naast meer loon (3,5 procent) vooral ook betere arbeidsvoorwaarden voor ouderen, jongeren en uitzendkrachten.

Wanhoopsdaad
De stakers reageren op een oproep van de vakbonden FNV, CNV en De Unie. De vakbondsbestuurders verwerpen het bod van de werkgeversorganisatie FME, die gisteravond laat nog met een nieuw voorstel kwam. "Het lijkt op papier wel iets, maar we zijn er nog niet”, reageerde Petra Bolster (FNV Metaal). Er zijn volgens haar nog genoeg pijnpunten die moeten worden opgelost. "Zo’n ultiem bod komt er om onrust te stoken en om werknemers op andere gedachten te brengen. Het is een wanhoopsdaad.”

Lees ook: 'Toekomst van Nedcar staat op het spel’

Zesde dag
De stakingen, alweer de zesde dag dit jaar, zorgen vooral op de werkvloer van VDL Nedcar voor verdeeldheid. "Het is in het belang van iedereen dat de werkgevers en bonden snel aan tafel gaan”, aldus Jean Wouters, voorzitter Ondernemingsraad VDL Nedcar. "Zo’n nieuw bod van de werkgevers donderdagavond zou een eerste kleine stapje kunnen zijn.” Het is nog niet bekend hoeveel medewerkers van de autofabriek zich als staker hebben laten registreren..

Werknemers van VDL Nedcar staken morgen opnieuw, dan uit protest tegen het verplicht overwerken op zaterdagen in september.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje